Macron: Europa moet minder afhankelijk worden van de dollar

De euro is nog geen alternatief voor de Amerikaanse dollar, maar als het aan de Franse president Macron ligt worden er de komende jaren wel meer stappen gezet om de euro te ontwikkelen als een alternatieve wereldmunt. In een interview met CNN laat de Franse president weten dat hij streeft naar een meer soeverein Europa, dat haar eigen defensie heeft en in staat is zelfstandig besluiten te nemen.

“We zijn er tot op heden niet in geslaagd de euro zo sterk te maken als de dollar. We hebben geweldig veel gedaan gekregen in de afgelopen jaren, maar dat is nog niet genoeg. Wij zijn nog te afhankelijk en onze grote bedrijven zijn nog te afhankelijk, dat is een probleem. Ik denk dat het voor de stabiliteit van de wereldorde goed is om naast een sterke munt als de dollar ook een aantal alternatieven te hebben. De euro moet één van die alternatieven zijn, wat betekent dat we onze financiële structuur moeten verbeteren.”

Onlangs lanceerde Frankrijk samen met een aantal andere Europese landen het initiatief voor een Europees leger. Deze plannen werden niet positief ontvangen door Trump, die als sinds zijn aantreden als president pleit voor een hogere bijdrage van Europese landen aan de NAVO. Macron zegt in het interview met CNN dat Europese landen beter kunnen investeren in een eigen legermacht, om de soevereiniteit van Europa te versterken.

“Wat ik niet wil is dat Europese landen hun defensie-uitgaven verhogen om Amerikaanse wapens en spullen te kunnen kopen. Als wij ons budget verhogen dan moeten we bouwen aan onze autonomie. We moeten een echte soevereine macht worden. Dat is onderdeel van onze geloofwaardigheid ten opzichte van de rest van de wereld. En ik denk dat het goed is om dit idee te promoten. In dit stadium moet Europe een meer consistente, meer soevereine, meer verenigde en meer democratische macht. Dat is vandaag de dag nog niet het geval. We hebben de afgelopen zeventig jaar iets unieks gebouwd, maar er moeten nog stappen gezet worden.”

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]