Macron: “Europa heeft eigen defensie nodig”

De Europese Unie moet zich blijven ontwikkelen om minder afhankelijk te worden van de Verenigde Staten, ook nu er een nieuwe Amerikaanse president is. Dat zegt Emmanuel Macron in een interview met het Franse geopolitieke magazine Le Grand Continent. Europa moet haar eigen koers kunnen volgen ten aanzien van technologie, internationale financiën en defensie, aldus de Franse president.

“De Verenigde Staten zullen ons alleen als bondgenoot respecteren als we serieus en soeverein zijn ten aanzien van onze verdediging. We moeten werken aan onze onafhankelijkheid, net zoals de VS en China dat voor zichzelf doen.”

De Franse president noemt verschillende zaken waarin Europa haar eigen koers moet kunnen volgen. Zo wijst hij op de afhankelijkheid van Amerikaanse clouddiensten voor data en op de spanningen omtrent de internationale deal met Iran. Ook refereerde hij aan de macht die de VS ontleent aan de dollar als wereldreservemunt.

Europese soevereiniteit

De Franse president pleit al langer voor meer Europese soevereiniteit. De afgelopen jaren heeft hij zich al vaker kritisch uitgelaten over de NAVO en de gespannen relatie met Rusland. In het interview zegt hij dat Europa door haar afhankelijkheid van de NAVO geen geopolitieke strategie heeft ontwikkeld. Vorig jaar verklaarde hij deze militaire alliantie zelfs ‘hersendood’, vanwege het ontbreken van effectieve coördinatie. Hij zei dat Europa voor haar verdediging niet meer op de VS kan vertrouwen.

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]