‘Liquiditeit is geen kwestie van kwantiteit, maar van gedrag’

In september schrok de bankwereld op door een plotselinge crisis in de repomarkt. Door liquiditeitsproblemen schoot de rente omhoog, waardoor de Fed voor het eerst sinds de crisis van 2008 weer moest interveniëren. Sindsdien blijft de Fed deze markt ondersteunen om liquiditeitsproblemen te voorkomen, maar het onderliggende probleem wordt niet verholpen.

Financiële media geven in hoofdlijnen twee verschillende verklaringen voor de liquiditeitscrisis. De eerste is dat banken over te weinig reserves beschikken en daarom geen liquiditeit verstrekken. Een andere verklaring is dat de zogeheten primary dealers die bij wet nieuwe staatsleningen moeten opkopen deze nergens kwijt kunnen.

Beide verklaringen klinken plausibel, maar zijn volgens Sander Boon eenzijdig gericht op banken en daarmee onvolledig. Dat verklaart ook waarom de interventies door de centrale bank steeds hun doel missen…

Verder lezen?

Dit Trendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te registreren voor de Trendlines Insider. Bent u al abonnee? Klik dan hier om in te loggen.

Gerelateerd:

Deel dit artikel: