‘Liquiditeit is geen kwestie van kwantiteit, maar van gedrag’

In september schrok de bankwereld op door een plotselinge crisis in de repomarkt. Door liquiditeitsproblemen schoot de rente omhoog, waardoor de Fed voor het eerst sinds de crisis van 2008 weer moest interveniëren. Sindsdien blijft de Fed deze markt ondersteunen om liquiditeitsproblemen te voorkomen, maar het onderliggende probleem wordt niet verholpen.

Financiële media geven in hoofdlijnen twee verschillende verklaringen voor de liquiditeitscrisis. De eerste is dat banken over te weinig reserves beschikken en daarom geen liquiditeit verstrekken. Een andere verklaring is dat de zogeheten primary dealers die bij wet nieuwe staatsleningen moeten opkopen deze nergens kwijt kunnen.

Beide verklaringen klinken plausibel, maar zijn volgens Sander Boon eenzijdig gericht op banken en daarmee onvolledig. Dat verklaart ook waarom de interventies door de centrale bank steeds hun doel missen…

Verder lezen?

Dit Trendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren voor Trendlines Insider. Bent u al abonnee? Klik dan hier om in te loggen.

Gerelateerd:

Deel dit artikel:
Sander Boon

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]