Lezersvraag: Wat heb je aan goud in tijden van crisis?

Lezersvraag: Wat heb je aan goud in tijden van crisis?

We hebben de afgelopen maanden al vaker geschreven over de rol van goud in een goed gespreide beleggingsportefeuille. Maar wat heb je eigenlijk aan goud tijdens een grote crisis? Komt er een moment dat we weer met gouden munten gaan betalen? En zo nee, wat heb je er dan eigenlijk aan? Een lezer van Geotrendlines Insider vroeg zich af hoe wij dat zien. Dit antwoord delen we graag met andere abonnees in de rubriek Lezersvragen. Met toestemming plaatsen we hier zijn vraag en ons antwoord.

Vraag

Sinds kort heb ik een account bij jullie en ik heb vast een heel domme vraag maar stel het zeer op prijs indien iemand deze wil beantwoorden.

Regelmatig lees ik om in tijden van (de komende) recessie goud in je portefeuille te hebben. Een jaar geleden heb ik wat aangeschaft. Dit ligt bij Gold Republic. Maar wat heb ik aan een baar goud als het zover komt. Ik kan er toch niet mee naar de bakker en een brood kopen… of mag ik aannemen dat als de waarde enorm stijgt het geen probleem zou moeten zijn dit om te zetten in cash?

Daarnaast diegenen die zeggen dat je baar goud thuis in de kluis moet leggen. Wat moet je er dan mee? Omsmelten tot korreltjes?

Antwoord

Hartelijk dank voor uw bericht. We vinden het leuk om vragen van abonnees te beantwoorden, dus stel ze gerust.

Voor wat betreft uw vraag: In tijden van crisis proberen overheden en centrale banken de economie te ondersteunen met monetaire en fiscale stimuleringsprogramma's. Dit zorgt voor inflatie en geldontwaarding, waardoor de koopkracht van het geld daalt. Door goud te kopen kunt u zich verzekeren tegen het risico van geldontwaarding, omdat centrale banken en overheden geen goud kunnen bijdrukken.

Door goud te kopen kunt u een deel van uw vermogen veilig door een monetaire crisis heen loodsen. Na die crisis kunt u het goud weer verkopen tegen de dan geldende koers en in de munteenheid die op dat moment wordt gebruikt. Tijdens een crisis is het lastig om je goud te gebruiken, omdat het daarvoor eigenlijk veel te waardevol is. Denk aan het gezegde "spreken is zilver, zwijgen is goud". Zilver was vroeger het betaalmiddel, goud werd opgepot en slechts gebruikt voor grote transacties.

Vandaag de dag heeft ongedekt fiatgeld (munten, bankbiljetten en banktegoeden) de rol van zilver overgenomen als regulier betaalmiddel. Deze middelen zijn namelijk veel makkelijker te gebruiken voor dagelijkse betalingen dan goud. Mocht er weer een grote monetaire crisis komen, dan zullen mensen hun goud juist zoveel mogelijk opbergen en eerst papiergeld of ruilhandel toepassen voor het dagelijkse betalingsverkeer. Om die reden is het belangrijk om naast goud ook genoeg liquide middelen te hebben om door een crisis heen te komen. Denk bijvoorbeeld aan contant geld, vreemde valuta, zilver en eventueel ook goederen die relatief makkelijk geruild kunnen worden.

Eigenlijk kunt u goud zien als een soort fundament van uw vermogen, net zoals centrale banken een goudvoorraad aanhouden als appeltje voor de dorst. Merk op dat landen als Italië, Spanje en zelfs Griekenland tijdens de Europese schuldencrisis geen gram goud hebben verkocht. De enige landen die momenteel goud verkopen zijn landen die volledig door hun valutareserves heen zijn en dus geen andere optie hebben dan goud in de verkoop te doen (bijvoorbeeld Venezuela).

We verwachten dat goud niet zo snel zal terugkeren als betaalmiddel, zeker niet in dit digitale tijdperk. Dat is ook de reden dat centrale banken nu vol inzetten op zogeheten central bank digital currencies, een digitale variant van contant geld. De kans dat u in de toekomst weer in de winkel met goud kunt betalen is dan ook zeer klein.

Als u goud koopt doet u dat vooral om uw vermogen te beschermen tegen inflatie en geldontwaarding. Daarnaast heeft u met fysiek goud een vorm van vermogen buiten het financiële systeem. Stel dat er een monetaire crisis komt en banken hun deuren tijdelijk sluiten (bank holiday), dan kunt u niet meer bij uw geld of uw effectenportefeuille. U kunt dan nog wel bij uw goud, mits het fysiek en geheel op naam is opgeslagen.

Bij Goldrepublic bezit u weliswaar fysiek goud, maar heeft u slechts een aandeel in een grote LBMA Good Delivery goudstaaf van ongeveer 12,5 kilo. Uw vermogen is dan wel verzekerd tegen inflatie, maar u kunt het niet direct fysiek opvragen. Dat is ook de reden dat sommige mensen er de voorkeur aan geven om hun goud thuis te bewaren. Daarmee heeft u geen enkel tegenpartij risico en kunt u altijd meteen over uw goud beschikken. We geven daarbij de voorkeur aan gouden munten, omdat die makkelijker op echtheid gecontroleerd kunnen worden dan goudbaren.

De keerzijde van thuis bewaren is natuurlijk het risico van diefstal of brand. Daarom valt er iets voor te zeggen om, net als centrale banken, een spreidingsbeleid toe te passen. Door goud op verschillende locaties te bewaren is het risico op verlies of confiscatie kleiner. U kunt bijvoorbeeld een deel van het goud bij Goldrepublic bewaren (waar u het makkelijk kunt verhandelen) en een gedeelte thuis of bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in opslag van waarde.

Heeft u vragen?

Bent u abonnee van Geotrendlines Insider en heeft u een vraag over goud, de financiële markten of de economie in het algemeen? Stuur dan gerust een mail naar [email protected]. Ook uw vraag kunnen we in deze rubriek van Lezersvragen delen met andere abonnees. Uiteraard anoniem en alleen als u daar toestemming voor geeft.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »