Lex Hoogduin: “Negatieve rente tast integriteit financiële systeem aan”

Negatieve rente tast de integriteit en moraliteit van het financiële systeem aan en laat zien dat het huidige systeem onhoudbaar is. Dat zegt Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie en voormalig directielid van de Nederlandsche Bank. In een gesprek met Paul van Liempt voor het platform Voor de Ommekeer TV merkt hij op dat het monetaire systeem niet berekend is op negatieve rente.

De negatieve rente dwingt centrale banken maatregelen te nemen die de vermogensongelijkheid tussen rijk en arm alleen maar verder zullen vergroten. Daardoor dreigt meer politieke onrust te ontstaan. Centrale banken zullen de negatieve effecten ten kosten van alles willen tegenhouden, maar hebben steeds minder mogelijkheden om dat te doen.

Hoogduin verwacht dat centrale banken zoals de ECB het stimulerende monetaire beleid zullen voortzetten, bijvoorbeeld door opnieuw staatsobligaties op te kopen. Wanneer de stabiliteit van het financiële systeem in het geding komt zullen centrale banken meer activa opkopen, zo verwacht Hoogduin.

Dit proces kan nog heel lang goed gaan, zoals het voorbeeld van Japan ons laat zien. Maar toch blijft het een doodlopende weg. Daarom zou er volgens Hoogduin meer aandacht moeten zijn voor het hervormen van dit systeem, wat hij vergelijkt met het ontmantelen van een tikkende tijdbom.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]