Lex Hoogduin: “Landen moeten uit de euro kunnen stappen”

Landen die in de problemen komen door een te hoge staatsschuld moeten de mogelijkheid hebben om uit de euro te stappen. Dat zegt Lex Hoogduin, hoogleraar economie en oud-directeur van de Nederlandsche Bank. Hij pleit voor een systeem waarin landen weer een eigen munt kunnen invoeren, zonder uit de Europese Unie te stappen.

Volgens Hoogduin is het beter om de spelregels van de muntunie te respecteren dan om ten koste van alles de boel bij elkaar te houden. Hij bekritiseert het opkoopprogramma van de ECB, waarmee de centrale bank de rente laag houdt. Met dit opkoopprogramma ondersteunt ze overheden en neemt ze de noodzaak weg voor landen om hun financiën op orde te maken. Dat gaat uiteindelijk ten koste van het vertrouwen in de munt.

‘Landen moeten uit de euro kunnen stappen’

Landen als Italië, Spanje en Portugal die niet aan de begrotingsregels kunnen voldoen moeten volgens Hoogduin de optie krijgen om een eigen munt in te voeren. Dat zou los moeten staan van het lidmaatschap aan de Europese Unie. Landen die uit de euro stappen moeten nog wel kunnen profiteren van de voordelen van de Europese markt.

Hoogduin schetst een scenario waarin de zuidelijke landen uit de muntunie stappen en een kern van sterke landen overblijft. Dat zijn de meest kredietwaardige landen die hun begroting wel op orde hebben. Volgens hem moeten deze ‘sterke’ landen nu het initiatief nemen en een plan maken om tot een ‘reset’ van de euro te komen. Dat betekent ook een herziening van het verdrag dat ten grondslag ligt aan de muntunie.

Hieronder ziet u het volledige gesprek tussen Paul van Liempt en Lex Hoogduin bij Voor de Ommekeer / De Nieuwe Wereld.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]