LBMA: Zilver profiteert van coronacrisis en silversqueeze

LBMA: Zilver profiteert van coronacrisis en silversqueeze

De vraag naar zilver is aanzienlijk gestegen door de coronacrisis en de silversqueeze. Dat schrijft de Londen Bullion Market Association (LBMA) in een nieuw rapport over de zilvermarkt. Vorig jaar steeg de vraag naar beleggingszilver met ongeveer 20% naar ongeveer $10 miljard, het hoogste niveau sinds 2012. De voorraden van zilver-ETF's stegen vorig jaar zelfs met een recordvolume van 331 miljoen troy ounce. Daarnaast kochten beleggers voor 200 miljoen troy ounce aan munten en baren, het hoogste volume sinds 2016. Ook deden aandelen van zilvermijnen het goed, want die stegen vorig jaar gemiddeld 44%.

De coronacrisis zorgde in eerste instantie voor een daling van de zilverprijs. Beleggers anticipeerden op een grote crisis die de industriële vraag naar zilver zou afremmen. Door grootschalige monetaire en fiscale steunprogramma's bleef die economische crash uit en trok de vraag naar zilver weer aan. Het edelmetaal was relatief goedkoop geworden ten opzichte van goud en trok daardoor veel beleggers aan. Ook profiteerde het edelmetaal van een vlucht naar veilige havens, omdat beleggers zich zorgen maakten over geldontwaarding en de extreem lage rente.

Vraag naar zilver flink gestegen sinds coronacrisis (Bron: LBMA)

Silversqueeze

Een vlucht naar veilige havens stuwde de goudprijs afgelopen zomer naar recordhoogte, terwijl zilver het hoogste niveau in zeven jaar bereikte. De vraag naar beleggingszilver was zelfs zo groot dat munthuizen en smelterijen de vraag niet aankonden. Ook waren er de nodige logistieke problemen als gevolg van het coronavirus. Daardoor liepen de levertijden en premies vorig jaar flink op. Begin dit jaar kwam de zilvermarkt in rustiger vaarwater, totdat begin februari de silversqueeze losbarstte. Particuliere beleggers moedigden elkaar aan om massaal zilver te kopen. Het doel? Een short squeeze creëren in de zilvermarkt en daarmee de zilverprijs naar nieuwe records te brengen.

Als gevolg van deze oproep ontstond er wereldwijd een run op zilver. Zo stegen de voorraden van zilver-ETF's in drie dagen tijd met 119 miljoen troy ounce naar een record van ruim 1,2 miljard troy ounce. Ook steeg de vraag naar zilveren munten en zilverbaren. Voorraden van handelaren en leveranciers waren binnen de kortste keren uitverkocht. Munthuizen schaalden hun productie verder op, maar door de aanhoudende vraag naar zilver liggen de premies op munten nog steeds hoger dan voor de coronacrisis.

Een echte short squeeze kwam er om verschillende redenen niet. Zoals we eerder al schreven is de zilvermarkt veel groter dan het aandeel van Gamestop ($28 miljard in zilver-ETF's tegenover een marktkapitalisatie van $1 miljard Gamestop). Daar komt bij dat de grote shortposities in zilver in handen zijn van banken die zelf fysieke voorraden zilver aanhouden, zoals JP Morgan. Zij speculeren niet op een lagere zilverprijs, maar gebruiken de termijnmarkt om het prijsrisico van hun voorraad af te dekken.

Zilvervoorraden naar recordhoogte

Volgens de LBMA heeft de silversqueeze wel een nieuwe doelgroep van beleggers aangeboord die zich zorgen maken over de koopkracht van het geld. Door alle monetaire en fiscale stimuleringsprogramma's en de lage rente geven zij de voorkeur aan alternatieve spaarmiddelen als goud, zilver en virtuele munten. De meeste beleggers in de zilvermarkt hanteren daarbij een buy and hold strategie, wat ook blijkt uit de ontwikkeling van de zilvervoorraden van ETF's. Door de jaren heen zijn deze voorraden per saldo eigenlijk alleen maar toegenomen. Beleggers kochten bij een stijgende zilverprijs, maar verkochten nauwelijks op momenten dat de prijs daalde.

Door de run op edelmetalen is het marktaandeel van zilver-ETF's in de totale zilvervoorraden in Londen het afgelopen jaar flink gestegen. Momenteel ligt er ongeveer 1,25 miljard troy ounce zilver in Londen, waarvan 58% toebehoort aan zilver-ETF's. Ter vergelijking, eind 2019 lag er in totaal 1,16 miljard troy ounce in Londen, waarvan 35% in handen was ETF's. De krapte in de zilvermarkt is het afgelopen jaar zichtbaar toegenomen, maar van een acute schaarste is nog geen sprake. Zo zijn de meest gangbare beleggingsmunten nog steeds leverbaar, al is de vraag naar zilver nog steeds groter dan voor de coronacrisis.

Voorraden van zilver-ETF's naar recordhoogte (Bron: LBMA)

Steeds groter deel van de totale zilvervoorraad in Londen komt voor rekening van ETF's (Bron: LBMA)

Meeste zilvervoorraden komen voor rekening van Amerikaanse ETF's (Bron: LBMA)

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »