Lavrov: ‘Washington gebruikt dollar om landen te bestraffen’

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov maakt de Amerikaanse regering misbruik van haar machtspositie in het wereldwijde financiële systeem door landen onder druk te zetten en te bestraffen. Door dit beleid worden ook andere landen benadeeld, omdat die als gevolg van de sancties geen handel meer kunnen drijven met het land waar de sancties tegen gericht zijn. Hij gaf de volgende verklaring tegenover de Russische televisie:

“Washington stopt onmiddellijk met het aanbieding van bancaire diensten in dollars ten aanzien van zowel de landen die ze willen straffen alsmede de landen waar ze een zekere relatie mee hebben. Iedereen hoopte decennia lang dat de Verenigde Staten haar plicht zou vervullen als beheerder van de wereldreservemunt.”

Dollar als politiek wapen

Het is niet voor het eerst dat er vanuit Rusland kritiek wordt geuit op de manier waarop de Verenigde Staten landen kunnen uitsluiten van het internationale betalingsverkeer. Eerder waarschuwden ook de Russische minister van Financiën Anton Siluanov en de president Vladimir Poetin voor de negatieve consequenties van dit beleid. Ook de Turkse minister van Financiën sprak onlangs nog zijn onvrede uit over de inzet van de dollar als een financieel wapen.

Door deze ontwikkelingen zoeken meer landen naar alternatieven, zoals transacties in hun eigen valuta en via andere betaalsystemen dat het veel gebruikte SWIFT. Ook in Europa wordt die urgentie inmiddels gevoeld, want de Duitse minister van Buitenlandse Zaken pleitte onlangs nog voor een nieuw Europees betaalsysteem dat onafhankelijk van de Verenigde Staten kan functioneren.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]