Lavrov: "Rusland en China moeten minder afhankelijk worden van de dollar"

Lavrov: "Rusland en China moeten minder afhankelijk worden van de dollar"

Rusland en China moeten minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar. Dat zei Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, voorafgaand aan een tweedaags bezoek aan China. Ook zouden beide landen het gebruik van Westerse betaalsystemen moeten verminderen en daar alternatieven voor moeten ontwikkelen.

De Russische minister verklaarde tegenover Chinese media dat beide landen gedwongen worden om minder afhankelijk te worden van Washington. Bijvoorbeeld door het gebruik van eigen valuta en andere wereldvaluta te promoten in het internationale betalingsverkeer. Daarover zei hij het volgende:

"We moeten het risico van sancties verkleinen door onze technologische onafhankelijkheid te vergroten. Ook moeten we overstappen naar nationale valuta en wereldwijde valuta die kunnen dienen als alternatief voor de dollar. Dat betekent dat we moeten afstappen van internationale betaalsystemen die onder controle staan van het Westen."

Geopolitieke spanningen

De nieuwe Amerikaanse regering heeft de verhoudingen met China en Rusland vorige week op scherp gezet. President Joe Biden noemde Poetin een moordenaar, terwijl de eerste kennismaking tussen diplomaten van de Amerikaanse en Chinese regering uitliep op een harde en pijnlijke confrontatie. Zowel China als Rusland riskeren momenteel nieuwe sancties vanuit Washington. Daardoor is de noodzaak voor beide landen om samen te werken nog groter geworden.

Lavrov verklaarde tegenover de Global Times dat zijn bezoek aan China symbool staat voor de goede verstandhouding tussen beide landen. Door samen te werken kunnen zij de negatieve effecten van mogelijke Amerikaanse sancties zoveel mogelijk beperken. De timing van het bezoek van Lavrov is noemenswaardig. Rusland is namelijk het eerste land is waar China mee in gesprek gaat sinds haar kennismaking met de nieuwe Amerikaanse regering.

Dollar als geopolitiek wapen

De afgelopen jaren hebben we al vaker geschreven over de rol van de dollar als politiek drukmiddel van de Verenigde Staten. President Trump heeft deze troefkaart al tegen verschillende landen uitgespeeld, bijvoorbeeld met economische sancties tegen Rusland, Iran en Venezuela. De komst van een nieuwe Democratische president lijkt daar vooralsnog geen verandering in te brengen.

President Biden kiest voor een streng sanctiebeleid om haar wil op te leggen aan de rest van de wereld, maar daar lijken landen zich steeds minder van aan te trekken. Vorige week schreven we bijvoorbeeld dat China en India weer op grote schaal olie uit Iran importeren, terwijl Rusland gewoon doorgaat met de aanleg van de Nord Stream 2 gaspijpleiding. Ze laten zich dus niet meer afschrikken door sancties.

Ook op financieel gebied zien we de nodige verschuivingen. Zo gebruikt Rusland steeds vaker euro's voor handel met Europa en China en heeft ze het aandeel van de dollar in haar valutareserves aanzienlijk teruggebracht. Ook hebben de centrale banken van Rusland en China de laatste jaren veel goud aan hun reserves toegevoegd. Dat is een motie van wantrouwen tegen het internationale monetaire systeem op basis van de dollar.

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »