Lavrov: “Amerikaanse militaire bases in Syrië zijn illegaal”

Rusland is niet per definitie tegen Amerikaanse militaire bases in Syrië, maar wel als die gebouwd worden zonder goedkeuring van de Syrische regering. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov naar aanleiding van eerder kritiek van CIA-directeur Mike Pompeo.

De topman van de Amerikaanse inlichtingendienst haalde niet alleen hard uit naar de militaire interventie van Rusland in Syrië, maar ook naar de manier waarop Rusland zich de Krim heeft toegeëigend. In een uitgebreid interview met NBC News gaf minister Lavrov meer uitleg over het Russische optreden in Syrië.

“Ik heb gehoord en gelezen dat de Verenigde Staten tien militaire bases hebben op Syrisch grondgebied, om nog maar te zwijgen over de vele honderden Amerikaanse bases over de hele wereld en rondom Rusland. De Verenigde Staten geven niet teveel ruchtbaarheid aan haar militaire bases en het feit dat deze [in Syrië] geen wettelijke grondslag hebben is voor iedereen duidelijk.”

Legitieme interventie

In tegenstelling tot de Verenigde Staten heeft Rusland wel een legitieme basis om militairen en materieel in Syrië te stationeren. Rusland heeft daar twee militaire bases in gebruik genomen, beide met goedkeuring van de regering. De Syrische regering heeft Rusland zelfs toestemming gegeven om de komende 49 jaar gebruikt te maken van de Hmeymim luchtbasis in Latakia. Deze basis wordt door de Russische luchtmacht gebruikt om doelen van Islamitische Staat uit te schakelen.

Vorige maand publiceerde het Turkse persbureau Anadolu de geheime locaties van tien Amerikaanse militaire bases in Syrië, waaronder twee vliegvelden. Dit persbureau staat onder directe controle van de Turkse regering, wat opmerkelijk is gezien het feit dat Turkije als lid van de NAVO een militair samenwerkingsverband heeft met de Verenigde Staten. Het uitlekken van deze geheime informatie werd dan ook scherp veroordeeld door het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]rendlines.nl