Lagarde: "Bitcoin maakt witwassen en andere criminele activiteit mogelijk"

Lagarde: "Bitcoin maakt witwassen en andere criminele activiteit mogelijk"

Volgens ECB-president Lagarde speelt Bitcoin een dubieuze rol in het faciliteren van witwassen en andere criminele activiteiten. "Voor iedereen die dacht dat het ooit een valuta zou worden: Het spijt me, maar het is een speculatief instrument waar mensen gekke transacties mee uitvoeren." De centraal bankier deed deze uitspraak tijdens een virtuele economische conferentie van persbureau Reuters.

Deze uitspraak maakt duidelijk dat de centrale bank niet blij is met de populariteit van virtuele munten. Deze kunnen functioneren als een alternatief voor geld waar centrale banken geen controle op uit kunnen oefenen. Daarom werken ze in hoog tempo aan een alternatief in de vorm van digitaal centralebankgeld, ook wel central bank digital currencies (CBDC) genoemd. Dit is een digitale variant op contant geld die centrale banken net als munten en bankbiljetten zelf in omloop kunnen brengen.

Digitaal centralebankgeld versus cryptovaluta

Naar verwachting zal het nog een aantal jaar duren voordat centrale banken hun eigen digitale munten in omloop kunnen brengen. Tot die tijd zullen zij proberen de handel in cryptovaluta, het geld van de vrije markt, zoveel mogelijk te ontmoedigen. Niet alleen met uitspraken als deze, maar ook met strengere regulering. Ze zien cryptovaluta ook als een bedreiging voor hun machtspositie.

De Nederlandse Bank heeft vorig jaar bijvoorbeeld het toezicht op aanbieders van virtuele munten aangescherpt. Zij moeten meer klantonderzoek doen en de identiteit van alle klanten verifiëren. Door de extra kosten voor toezicht is het aantal aanbieders van virtuele munten in Nederland flink uitgedund. Het is niet uitgesloten dat centrale banken en toezichthouders de komende jaren meer beperkingen zullen opleggen aan de handel in virtuele munten, naarmate de populariteit ervan toeneemt.

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »