Koers Bitcoin stijgt tot recordhoogte

De koers van Bitcoin is woensdag tot recordhoogte gestegen. Op het hoogtepunt stond de koers op $67.000, een paar procent meer dan het oude record van april. In euro’s steeg de prijs van de virtuele munt naar €57.000, meer dan een verdubbeling ten opzichte van drie maanden geleden. De cryptomunt profiteert van een gunstig sentiment, want door de hoge inflatie zien meer mensen Bitcoin als een aantrekkelijk alternatief spaarmiddel.

Ook veel andere cryptomunten stijgen in koers. Volgens Coinmarketcap zijn er momenteel ongeveer 13.000 verschillende munten in omloop, die samen een marktwaarde hebben van $2,6 biljoen. Dat is meer dan het vorige record van bijna $2,5 biljoen in mei. Ondanks het grote aantal cryptomunten zijn er overigens maar een paar die een significante marktwaarde hebben. Zo nemen de tien grootste munten momenteel al bijna 85% van de totale waarde van deze markt voor hun rekening.

Bitcoin bestaat al sinds 2009, maar begint steeds meer mainstream te worden. Het wereldwijde netwerk van Bitcoin heeft al meer dan 200 miljoen actieve gebruikers en de marktwaarde van alle cryptomunten samen is nu al vergelijkbaar met dat van een bedrijf als Apple. Ook zijn er steeds meer techbedrijven die virtuele munten omarmen als alternatief betaalmiddel. Zo kunnen gebruikers van Paypal via de app cryptomunten kopen en biedt Twitter haar gebruikers de mogelijkheid om elkaar in Bitcoin te belonen. Ook wil Facebook cryptomunten gebruiken om betalingen tussen gebruikers van het platform te faciliteren.

Koersverloop Bitcoin over de afgelopen twaalf maanden (Bron: Coindesk)

Bitcoin als ETF

Ook in de beleggingswereld raakt de virtuele munt meer geïntegreerd. Deze week lanceerde ProShares namelijk het eerste Bitcoin ETF met een notering aan de Amerikaanse beurs. Met dit fonds kunnen beleggers een positie in Bitcoin nemen, zonder de cryptomunt zelf aan te kopen en op een wallet te bewaren. Dit nieuwe ETF maakt overigens gebruik van termijncontracten om posities in Bitcoin af te dekken. Het is dus een beleggingsproduct dat haaks staat op de filosofie van Bitcoin, namelijk het in eigen beheer houden van munten en het elimineren van tegenpartijrisico.

Met dit Bitcoin ETF wordt het nog eenvoudiger om in cryptomunten te beleggen. Of het ook een positieve bijdrage zal leveren aan de groei van deze markt, dat is nog maar de vraag. Termijncontracten voor Bitcoin zijn slechts claims op virtuele munten, net zoals termijncontracten voor goud slechts claims zijn op het fysieke goud. De kans bestaat dat meer beleggers nu in afgeleide producten gaan beleggen, waardoor de vraag naar Bitcoin zelf kan afnemen.

Vooralsnog is de stemming onder beleggers in elk geval positief. Zij zien Bitcoin niet alleen een speculatieve belegging, maar ook als een alternatief soort geld. Een vorm van geld die schaars is en waar overheden en centrale banken maar zeer beperkt controle op kunnen uitoefenen. Of het ook een alternatief betaalmiddel kan zijn, dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Van Goud tot Bitcoin

Binnenkort lanceert Geotrendlines een nieuw boek: Van Goud tot Bitcoin! Daarin vertellen we hoe fragiel ons financiële systeem is geworden en dat de historie als leidraad voor de toekomst kan dienen. We laten zien welke cruciale rol goud, Bitcoin en andere cryptomunten gaan spelen en hoe virtuele munten als Bitcoin het monetaire landschap ingrijpend kunnen veranderen.

Als voorproefje hebben we een e-book van 21 pagina’s voor u samengesteld. Dit e-book kunt u gratis downloaden via deze link. Dan staat u gelijk in ons adressenbestand zodat we u op de hoogte kunnen houden van alle ontwikkelingen rondom het boek.

www.vangoudtotbitcoin.nl

Van Goud tot Bitcoin!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van QuoteInspector en is vrij beschikbaar onder de Creative Commons licentie.

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]