Bitcoin onder druk door belastingverhoging VS?

Bitcoin onder druk door belastingverhoging VS?

De koers van Bitcoin is afgelopen week verder gedaald en stond vrijdag zelfs onder de $50.000. Daarmee dook de virtuele munt voor het eerst sinds september vorig jaar onder het 100-daags gemiddelde. Eerder deze maand bereikte Bitcoin nog een record van meer dan $64.500, maar zorgen over strengere regulering in de VS drukten de koers een week geleden al omlaag. Sindsdien staan de waarderingen van alle virtuele munten onder druk. Donderdag gingen de koersen nog verder omlaag, nadat de Amerikaanse regering een forse verhoging van de vermogensbelasting voorstelde.

Bitcoin heeft een zeer volatiel eerste kwartaal achter de rug, waarbij de koers alleen maar omhoog leek te gaan. Veel andere cryptovaluta deden het nog beter, zoals de tweede grootste cryptomunt Ethereum. Terwijl de prijs van Bitcoin dit jaar verdubbelde werd Ethereum drie keer zoveel waard. Deze opwaartse trend werd gedreven door toegenomen belangstelling. Niet alleen van particulieren, maar ook van institutionele partijen. Zo voegde Tesla $1,5 miljard aan Bitcoin aan haar reserves toe, terwijl Mastercard bekendmaakte dat ze betalingen in virtuele munten wil ondersteunen.

Prijs Bitcoin staat weer onder 100-daags gemiddelde (Bron: Bloomberg)

Hogere belastingen

De laatste dagen staat de prijs van Bitcoin echter onder druk. Zondag gingen er al geruchten over strengere regulering van cryptomunten in de VS, maar nu hangt er ook een verhoging van de zogeheten capital gains tax boven de markt. Dit is een vorm van vermogensbelasting die Amerikanen betalen zodra ze een belegging met winst verkopen.

President Biden wil deze belasting voor vermogende particulieren bijna verdubbelen tot 39,6% om zijn kostbare fiscale steunprogramma's te bekostigen. Na het stimuleringsprogramma van $1,9 biljoen wil Biden nog eens $2 biljoen in de economie pompen, onder andere voor investeringen in infrastructuur en werkgelegenheid.

Het vooruitzicht van een flinke verhoging van de vermogensbelasting is voor sommige Amerikanen reden om een deel van hun winst in cryptovaluta te verzilveren. In een jaar tijd is de waarde van Bitcoin en veel andere virtuele munten meerdere keren over de kop gegaan. Er valt dus iets voor te zeggen dat beleggers nu alvast wat winst nemen, door een gedeelte van hun portefeuille te verkopen voordat deze belastingverhoging wordt ingevoerd.

Regulering

De Amerikaanse belastingdienst wil ook meeprofiteren van de stijgende prijzen van cryptovaluta. Sinds 2019 moeten Amerikanen bij het invullen van hun aangifte opgeven of ze virtuele munten hebben ontvangen, verkocht of verstuurd. Het is niet vreemd dat overheden hun grip op cryptomunten willen verstevigen.

Net als edelmetalen zijn ook virtuele munten een instrument om vermogen aan te houden buiten het financiële systeem. Ook kunnen beide zonder tussenkomst van banken worden bewaard en uitgewisseld. Daarom nemen overheden steeds meer maatregelen om de markt voor cryptovaluta te reguleren of zelfs aan banden te leggen. Zo besloot de centrale bank van Turkije de handel in virtuele munten te verbieden.

Edelmetalen zouden kunnen profiteren van strengere regulering op cryptovaluta. Het kopen van goud wordt in de eurozone zelfs aangemoedigd, omdat het volledig is vrijgesteld van btw. Ook houden centrale banken wereldwijd goudvoorraden aan, die ze in een extreem scenario kunnen gebruiken om het monetaire systeem te resetten. Denk bijvoorbeeld aan een herwaardering van goud. In dat opzicht zijn virtuele munten, waar centrale banken nauwelijks invloed op uit kunnen oefenen, anders dan goud.

De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van QuoteInspector en is vrij beschikbaar onder de Creative Commons licentie.

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »