Karel van Wolferen over de relatie tussen Europa en Rusland

Hoe komt het dat de relatie tussen Europa en Rusland zo moeizaam verloopt? Of is dat slechts een beeld in de media wat niet overeenkomt met de werkelijkheid? Oud-minister van Defensie Hans Hillen interviewt Karel van Wolferen over de moeizame relatie en over hoe dat zo is ontstaan. Voor Café Weltschmerz duiken zij in de recente geschiedenis die de relatie heeft beïnvloedt.

Volgens van Wolferen is de relatie tussen Europa en Rusland moeilijk te verbeteren zo lang Europese landen zich blijven gedragen als vazalstaten van de Verenigde Staten. Zo lang het continent geen eigen visie en geen eigen buitenlands beleid kan vormgeven en onder de invloedssfeer blijft van de NAVO zal het volgens hem lastig blijven om de samenwerking met Rusland te verbeteren.

Europa zou volgens van Wolferen gelijk moeten stoppen met de economische sancties tegen Rusland. Ook vindt hij dat er een grondig onderzoek moet worden uitgevoerd naar de ramp met de MH17. Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor deze ramp, terwijl andere landen tot andere conclusies komen. Zo lang daar geen duidelijkheid over komt wordt het lastig om tot een goede verstandhouding te komen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.