Kan Federal Reserve de volgende crisis bezweren?

Vorige week schreven we over de onrust in de grootste en meest liquide markt ter wereld, namelijk die van Amerikaanse staatsleningen. De lange rente schoot de laatste maanden omhoog, terwijl de korte rente alleen maar verder lijkt te dalen. In de markt voor financieel onderpand, de repomarkt, was de vraag naar Amerikaanse 10-jaars staatsleningen om te speculeren op een verdere koersdaling zo groot dat de rente in de repomarkt daalde tot een ongekend laag niveau van -4%.

Een combinatie van factoren zorgde voor deze onrust: hogere inflatieverwachtingen en onduidelijkheid over het beleid van de Federal Reserve ten aanzien van een beperkende liquiditeitsratio. Vorig jaar besloot de centrale bank deze ratio tijdelijk te laten vervallen, om banken meer ademruimte te geven. Vorige week maakte de centrale bank bekend dat ze deze uitzondering niet wil verlengen, met onrust op de financiële markten tot gevolg. Maar er zijn belangrijkere zaken waar de Fed vorige week geen duidelijkheid over kon of wilde geven in haar rentebesluit. In dit artikel leggen we uit waarom.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]