Juncker: “Het is absurd dat we de import van energie in dollars afrekenen”

Europa moet meer doen om de internationale rol van de euro te versterken en de afhankelijkheid van de dollar te verkleinen. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, deze week in zijn laatste State of the Union.

De euro is al de tweede grootste valuta ter wereld, maar het potentieel van de gemeenschappelijk munt wordt volgens hem nog steeds niet optimaal benut. Zo wordt het grootste deel van de import van olie en gas nog steeds in dollars afgerekend, terwijl slechts 2% van onze energie uit de Verenigde Staten wordt geïmporteerd. Ook sluiten Europese bedrijven onderling nog regelmatig contracten af in dollars, terwijl die volgens Juncker ook prima in euro’s afgehandeld zouden kunnen worden.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]