Juncker: “Geen Europese veiligheidsagenda zonder Rusland”

Europa moet het contact met Rusland herstellen en er moet een einde komen aan de retoriek die past bij een Koude Oorlog. Dat zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, in een interview met Trouw. Ook is er volgens hem is er geen veiligheidsagenda voor Europa denkbaar zonder Rusland daarin te betrekken.

De voorzitter van de Europese Commissie neemt daarmee een andere positie in dan de Verenigde Staten en de NAVO, die de terugkeer van Rusland op het wereldtoneel toch meer als een bedreiging ervaren. Hij zegt in het interview dat we in de Westerse wereld eigenlijk maar weinig weten over Rusland, terwijl het een continent op zichzelf is met een rijke cultuur en een andere kijk op de geschiedenis.

Uitbreiding NAVO bedreiging voor Rusland?

Jean-Claude Juncker, die een vriendschappelijke band heeft met de Russische president Vladimir Poetin, herkent zich echter niet in het beeld dat de NAVO een bedreiging zou vormen voor Rusland. Wel zette hij net als Duitsland, Frankrijk, Nederland en Luxemburg in 2008 zijn vraagtekens bij de Amerikaanse plannen om Georgië en Oekraïne bij deze militaire alliantie te betrekken.

Sinds de val van de Sovjet-Unie hebben steeds meer Oost-Europese landen zich bij de Europese Unie en de NAVO aangesloten. Over de toetreding van voormalige Oostbloklanden tot de EU heeft de Russische regering zich volgens Juncker nooit zorgen gemaakt, maar de uitbreiding van de NAVO richting het oosten wordt door veel Russen nog wel als een bedreiging gezien.

De uitbreiding van de NAVO richting het oosten is volgens Rusland in strijd met mondelinge afspraken die in het verleden door verschillende regeringsleiders zijn gemaakt, maar deze afspraken zijn nooit duidelijk op papier gezet. Jean-Claude Juncker ontkent in het interview met de Volkskrant dat daar afspraken over zijn gemaakt, terwijl eind vorig jaar nog verschillende documenten naar buiten kwamen die suggereren dat dit wel het geval was.

Correctie: In het oorspronkelijke artikel stond dat dat Juncker het interview had met de Volkskrant, maar dat moest Trouw zijn.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]