Julian Assange gearresteerd in Londen

Wikileaks oprichter Julian Assange is vandaag in Londen door de Britse politie gearresteerd. Hij verbleef sinds 2012 in de ambassade van Ecuador, maar zijn asiel werd door de regering van Ecuador ingetrokken. De arrestatie vond plaats na een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering wil hem berechten voor het stelen en verspreiden van vertrouwelijke informatie en overheidsgeheimen.

Klokkenluider Assange publiceerde in 2010 met Wikileaks de video Collateral Murder. De video zorgde voor veel ophef, omdat het namelijk beelden liet zien van hoe het Amerikaanse leger het vuur opende op Iraakse burgers in de hoofdstad Bagdad. Bij deze aanval kwamen naast een aantal Irakezen ook twee journalisten van Reuters om het leven.

Wikileaks

Wikileaks heeft de afgelopen jaren een groot aantal vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse regering naar buiten gebracht, waarmee de hele wereld inzage kreeg in de werkwijze van de Verenigde Staten. Niet alleen kwamen er oorlogsmisdaden van de Verenigde Staten aan het licht, ook publiceerde Wikileaks tal van diplomatieke documenten. Ook kreeg Wikileaks uit andere bronnen vertrouwelijke informatie aangereikt, bijvoorbeeld over de verkiezingscampagne van Hillary Clinton.

De vraag is nu wat er met Assange gaat gebeuren. In principe levert het Verenigd Koninkrijk geen mensen uit aan landen die de doodstraf hanteren. De Britse regering heeft Assange gearresteerd vanwege ‘computergerelateerde misdrijven’, al is niet duidelijk welke straf hij daarvoor zou kunnen krijgen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]