Julian Assange gearresteerd in Londen

Wikileaks oprichter Julian Assange is vandaag in Londen door de Britse politie gearresteerd. Hij verbleef sinds 2012 in de ambassade van Ecuador, maar zijn asiel werd door de regering van Ecuador ingetrokken. De arrestatie vond plaats na een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering wil hem berechten voor het stelen en verspreiden van vertrouwelijke informatie en overheidsgeheimen.

Klokkenluider Assange publiceerde in 2010 met Wikileaks de video Collateral Murder. De video zorgde voor veel ophef, omdat het namelijk beelden liet zien van hoe het Amerikaanse leger het vuur opende op Iraakse burgers in de hoofdstad Bagdad. Bij deze aanval kwamen naast een aantal Irakezen ook twee journalisten van Reuters om het leven.

Wikileaks

Wikileaks heeft de afgelopen jaren een groot aantal vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse regering naar buiten gebracht, waarmee de hele wereld inzage kreeg in de werkwijze van de Verenigde Staten. Niet alleen kwamen er oorlogsmisdaden van de Verenigde Staten aan het licht, ook publiceerde Wikileaks tal van diplomatieke documenten. Ook kreeg Wikileaks uit andere bronnen vertrouwelijke informatie aangereikt, bijvoorbeeld over de verkiezingscampagne van Hillary Clinton.

De vraag is nu wat er met Assange gaat gebeuren. In principe levert het Verenigd Koninkrijk geen mensen uit aan landen die de doodstraf hanteren. De Britse regering heeft Assange gearresteerd vanwege ‘computergerelateerde misdrijven’, al is niet duidelijk welke straf hij daarvoor zou kunnen krijgen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.