Judy Shelton: "Wereldeconomie zit in een zeer gevaarlijke situatie"

Judy Shelton: "Wereldeconomie zit in een zeer gevaarlijke situatie"

Centrale banken begeven zich op gevaarlijk terrein door de rente te verlagen en de munt te devalueren. Daardoor kan een nieuwe wereldwijde crisis ontstaan zoals die van de jaren dertig van de vorige eeuw. Dat zegt Judy Shelton, voormalig economisch adviseur van president Trump, in een interview bij CNBC. Net als toen dreigt er ook nu een situatie te ontstaan waarbij landen elkaar aanvallen met handelsbelemmeringen en competitieve devaluaties.

"Als de Federal Reserve of andere centrale banken vandaag de dag praten over stimulering, dan is dat niet om de groei te stimuleren. Het effect van 25 basispunten is alsof je een schok toedient aan een bewegingloos lichaam. Het stimuleert geen groei. Maar het heeft wel effect op de valutamarkt en we zitten in een zeer gevaarlijke situatie.

Het is niet anders dan de jaren dertig, toen je competitieve devaluaties had waarbij het ene na het andere land haar munt devalueert ten opzichte van haar handelspartners. In die dagen gebeurde dat tegen de goudstandaard, vandaag heb je de Europese Centrale Bank, de Bank of Japan, de People's Bank of China, potentieel de Bank of England die allemaal devalueren tegen onze munt. En dat is waar de monetaire besluiten het meeste impact op hebben."

Valutaoorlog

De grote vraag is nu hoe de Verenigde Staten hiermee om moeten gaan. Doen ze er verstandig aan om mee te doen in de race naar de bodem? Of hebben ze geen andere keuze meer? Judy Shelton zei daar het volgende over:

"Het zou mooi zijn als we virtuoos kunnen zijn in een vacuüm, maar ik geloof niet dat we die luxe hebben. We doen op dit moment het juiste in de Verenigde Staten, want we hebben een pro-groei economische agenda.

We maken harde beleidskeuzes om de regeldruk te verlichten en het belastingklimaat gunstiger te maken voor ondernemers. In Europa nemen ze die harde besluiten niet. Maar dat betekent niet dat Amerikanen de Europese export moeten subsidiëren. Ik denk dat we het niet moeilijk moeten maken voor onze eigen producenten die in eigen land te concurreren tegen import uit andere landen die vals spelen, bijvoorbeeld door muntmanipulatie. Daarmee doen ze alsof ze hetzelfde kunnen leveren tegen een betere prijs."

Gelijk speelveld

Centrale banken worden steeds meer onder druk gezet om de waarde van de munt te beïnvloeden. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling, aldus Shelton. Volgens haar is het nu tijd om een gelijk monetair speelveld te creëren, die bevorderlijk is voor kapitaalstromen en de wereldhandel.

"Andere landen zetten een soort van importheffing op onze goederen, wanneer ze opzettelijk hun munt devalueren. Ik denk dat nu op een kantelpunt staan in het bepalen waar centrale banken nou het meest effectief in zijn. En het is een schande als we tot het inzicht komen dat ze het meest effectief zijn in het beïnvloeden van wisselkoersen.

Het is een grote stap om dat te erkennen en een begin te maken om te praten over een gelijkwaardig internationaal monetair speelveld. Ik denk dat een dergelijke stabiliteit veel meer zal doen om de productiviteit, de vrije handel en de kapitaalstromen te verbeteren. We hebben zoveel slechte investeringen en verstoringen die veroorzaakt worden door de acties van centrale banken. Zij hebben de basis gelegd voor negatieve rentes en bizarre rentecurves en ik denk dat dat zeer schadelijk is."

Dollarschulden

Volgens Shelton moet de Amerikaanse centrale bank op een gegeven moment wel ingrijpen om een waardestijging van de dollar tegen te gaan. Ze merkt op dat er wereldwijd veel schulden in dollars genoteerd staan. Wordt deze munt duurder, dan komen de opkomende economieën met zwakke valuta in de problemen.

"Ik denk dat er nog een andere bedreiging is voor de wereldwijde financiële stabiliteit. Als het mogelijk was om gewoon te negeren wat andere centrale banken doen en we de dollar laten stijgen tegen andere valuta, dan hebben we ook problemen. Er zijn zoveel schulden in de wereld die in dollars genoteerd staan. Als lokale valuta dan in waarde dalen tegenover de dollar, dan wordt het veel moeilijker voor die schuldenaren om dat geld terug te betalen.

Ik vrees dat er een risico is van regionale wanbetalingen, als de waarde van de dollar teveel oploopt tegenover die van andere valuta. Dat zou gevaarlijk zijn."

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »