JP Morgan: ‘Bitcoin is minst betrouwbare hedge in crisistijd’

Bitcoin is de minst betrouwbare manier om het neerwaartse risico van een beleggingsportefeuille af te dekken. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse bank JP Morgan in een nieuw rapport. De virtuele munt bleek vorig jaar niet in staat het verlies van een dalende aandelenmarkt op te vangen. Ook zou de koers van Bitcoin steeds meer meebewegen met de beurs, naarmate meer particuliere beleggers instappen.

Volgens JP Morgan zit er ook een positieve kant aan Bitcoin. Zo kan de virtuele munt mogelijk meer profiteren van het verlies van vertrouwen in fiatgeld dan goud. Eerder deze maand gaf de bank nog een koersdoel van $146.000 voor de virtuele munt, gebaseerd op de aanname dat Bitcoin een deel van de vraag naar goud kan wegnemen. De goudmarkt is nog steeds vele malen groter dan de markt voor virtuele munten.

Diversificatie met Bitcoin?

Naarmate meer mensen in Bitcoin stappen zal de koers van de virtuele munt een sterkere correlatie gaan vertonen met cyclische beleggingen. Dat betekent dat de koers van Bitcoin vaker in dezelfde richting zal bewegen als de koersen van aandelen, grondstoffen en dergelijke. Daarmee verandert Bitcoin volgens JP Morgan van een verzekering tegen naar een hefboom op andere beleggingen.

De afgelopen vijf jaar had de virtuele munt nog een lage correlatie met traditionele veilige havens zoals goud, Amerikaanse staatsleningen en de Japanse yen. Daarmee voegde Bitcoin extra diversificatie toe aan een goed gespreide beleggingsportefeuille. Maar door de prijsstijging van de laatste maanden lijkt Bitcoin nu meer in de pas te lopen met cyclische beleggingen, zoals aandelen.

Wat moeten we met deze informatie van JP Morgan?

Het is bijzonder lastig om op basis van de beperkte informatie die we nu hebben conclusies te trekken. Bitcoin bestaat nog niet zo lang en kende de laatste jaren een uitermate grillig koersverloop. Bij gebrek aan historische data kan een eventuele correlatie met andere beleggingen dus ook puur op toeval berusten.

Het is opmerkelijk hoe snel JP Morgan van standpunt is veranderd ten aanzien van Bitcoin. Toen de koers nog steeg voorspelde ze een verdere stijging tot $140.000, nu is de bank opeens zeer negatief. Als belegger schiet je dus niet veel op met de onbetrouwbare adviezen van deze Amerikaanse bank. We verwijzen u graag naar onze diepte-analyses over Bitcoin op Geotrendlines Insider (zie de links hieronder). Bekijk ook ons uitgebreide dossier met al onze nieuwsverhalen over virtuele munten.

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]