John Pilger: “Niet Noord-Korea, maar de VS is grootste bedreiging”

Volgens onderzoeksjournalist en documentairemaker John Pilger is niet Noord-Korea, maar de Verenigde Staten op dit moment de grootste bedreiging voor een wereldvrede en de grootste risicofactor voor een nucleaire oorlog. Ook verwacht hij niet dat sancties tegen Noord-Korea enig effect zullen hebben. In een interview met Russia Today zegt hij daar het volgende over:

Het probleem is niet Noord-Korea, het probleem is niet Rusland, het probleem is niet China, het probleem is de Verenigde Staten. Er zijn in het verleden veel overeenkomsten gesloten – in 1992, in 1994 – om Noord-Korea te ontdoen van nucleaire wapens. Het probleem is de VS en dat moet je in een breder perspectief aanschouwen.

Het probleem van de wereld is op dit moment eigenlijk het in toom houden van de Verenigde Staten. Tijdens de eerste Koude Oorlog sprak de VS over het in toom houden van de Sovjet-Unie, maar nu gaat het om het in toom houden van de Verenigde Staten en dat zo is het eigenlijk altijd al geweest.

Noord-Korea heeft inderdaad een onvoorspelbaar regime, maar er is absoluut geen enkele twijfel over dat mocht Noord-Korea geen nucleaire wapens hebben, dat ze dan aangevallen zouden worden of dat er iets vergelijkbaars zou zijn gebeurd als met Libië, Irak, Syrië en Afghanistan.

Ten aanzien van de sancties tegen Noord-Korea…

Ik denk niet dat dat verschil maakt, omdat de sancties niet zullen werken tegen Noord-Korea. Het land heeft over de jaren heen een levensstijl ontwikkeld en strategische wapens ontwikkeld, wetende dat het in een permanente staat van belegering zal verkeren. Dus ik zie de sancties niet werken.

Noord-Korea zal steun blijven krijgen uit China, alleen China zal dat nu op een andere manier doen. In plaats van zaken te doen met de Noord-Koreanen zal men zakendoen met Chinese zakenmensen in Noord-Korea. Zoals met alle sancties zijn er manieren om ze te omzeilen. De sancties zijn irrelevant in dit verhaal. Wat we nodig hebben is een vredesverdrag tussen de VS, Noord-Korea en de regering van Zuid-Korea.

Over de nucleaire dreiging in de wereld…

Wat we nu zien, en daar is voor zover ik weet nog niet over bericht in de Amerikaanse media, is een NAVO document uit Duitsland waarin gesproken wordt over het begin van het einde van het verdrag ten aanzien van het gebruik van middellangeafstandsraketten. Dat is het meest belangrijke verdrag van de oude Koude Oorlog. Haal je die weg, dan heb je de reële dreiging van een nucleaire oorlog tussen de grote landen. Dus in een zekere zin is de huidige situatie in Noord-Korea een bijzaak.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]