Jan Nieuwenhuijs: 'We gaan terug naar een wereldwijde goudstandaard'

Jan Nieuwenhuijs: 'We gaan terug naar een wereldwijde goudstandaard'

Centrale banken bereiden zich voor op een nieuwe wereldwijde goudstandaard. Dat zegt goudmarktanalist Jan Nieuwenhuijs in gesprek met Holland Gold. Hij ziet een verschuiving van de wereldwijde goudvoorraden van Westerse landen naar opkomende economieën. De goudvoorraden worden steeds gelijkmatiger over de wereld verdeeld, zodat een monetaire reset mogelijk is.

Volgens Nieuwenhuijs kunnen centrale banken met een herwaardering van hun goudvoorraad de verliezen op hun valutareserves opvangen. Verschillende centrale banken gebruiken al een herwaarderingsreserve, waar ze de waardestijging van hun goudreserve in opnemen. Door goud te kopen tegen een zeer hoge prijs kunnen centrale banken een reset van het monetaire systeem afdwingen. Daarmee worden de goudvoorraden weer een belangrijk onderdeel van de reserves.

In deze video laat de goudmarktanalist aan de hand van verschillende grafieken zien hoe de goudvoorraden van centrale banken wereldwijd sinds de Tweede Wereldoorlog zijn verschoven. Eerst van de VS naar Europa, daarna van Europa richting opkomende economieën. Zo verkochten verschillende Europese landen begin deze eeuw wat goud aan landen met relatief kleine voorraden.

Het volledige gesprek duurt een uur en is hieronder te bekijken. De publicaties van Jan Nieuwenhuijs zijn te vinden op zijn blog The Gold Observer.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »