Israël voert grote raketaanval uit op Syrië

Israël heeft in de nacht van woensdag op donderdag een grootschalige raketaanval op verschillende doelen in Syrië uitgevoerd. In totaal deden 28 Israëlische gevechtsvliegtuigen mee aan de aanval, waarbij in totaal ongeveer zestig raketten werden afgevuurd. Ook werden er vanaf de grond meer dan tien raketten vanuit Israël afgeschoten op doelwitten in buurland Syrië.

Gisteren schreven we al dat er waarschijnlijk meer aanvallen zouden gaan plaatsvinden vanuit Israël en dat is inderdaad gebeurd. De raketaanval wordt door Israël uitgelegd als een vergeldingsactie op een eerdere aanval vanuit het zuiden van Syrië door het Iraanse leger. Daarin wordt ze gesteund door de Amerikaanse regering, die de provocatieve raketaanval door Iran veroordeelde.

Israël opent aanval op Iraanse doelen in Syrië

Volgens Avigdor Liberman, de Israëlische minister van Defensie, heeft de laatste raketaanval op Syrië alle militaire infrastructuur van Iran in Syrië vernietigd en heeft de Iraanse raketaanval geen doelen op Israëlisch grondgebied geraakt. Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft het Syrische luchtafweersysteem meer dan de helft van alle Israëlische raketten kunnen onderscheppen.

We hebben de beweringen van beide partijen nog niet kunnen bevestigen, maar duidelijk is dat de rust in Syrië nog lang niet is teruggekeerd. Integendeel, door het besluit van Trump om het internationale akkoord met Iran te verbreken is de vijandige toon ten aanzien van Iran de boventoon gaan voeren. Daarmee is het risico op escalatie tussen Israël en Iran eerder toegenomen dan afgenomen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]