Israël wil inlichtingen over Iran delen met Saoedi-Arabië

Israël wil inlichtingen over Iran delen met Saoedi-Arabië

Israël is bereid haar inlichtingen over Iran te delen met de regering van Saoedi-Arabië, zo verklaarde militair commandant Gadi Eisenkot van het Israëlische leger onlangs in een interview met de Arabische nieuwszender Elaph. Volgens de commandant vormt Iran de grootste bedreiging voor de stabiliteit in de regio en zitten Israël en Saoedi-Arabië op dezelfde lijn ten aanzien van Iran. Daar zei hij het volgende over:

"Iran wil controle krijgen over het Midden-Oosten en een Sjiitische vleugel maken van Libanon tot aan Iran en van de Perzische Golf tot aan de Rode Zee. We moeten voorkomen dat dit gebeurt. We zien dat Iran pogingen doet om een escalatie voor te bereiden, maar ik zie daar op dit moment geen grote slagingskans voor.

Met president Donald Trump ligt er een kans voor een nieuwe internationale alliantie in de regio en voor een groot strategisch plan om de Iraanse bedreiging te stoppen. We zijn bereid om onze ervaringen met gematigde Arabische landen en inlichtingen ten aanzien van Iran uit te wisselen."

Volgens de Israëlische militair commandant Eisenkot probeert Iran de regio te destabiliseren door wapenfabrieken te bouwen en geavanceerde wapens te leveren aan diverse groeperingen in het hele Midden-Oosten, waaronder Hezbollah. De Iraanse regering beschuldigt op haar beurt Israël van het onderdrukken van Moslims, het steunen van anti-Iraanse groeperingen en het uitvoeren van geheime operaties op Iraans grondgebied.

https://twitter.com/RT_com/status/931330879456124928

Iran breidt invloedssfeer uit naar Syrië?

Israël en Saoedi-Arabië hebben geen nauwe diplomatieke banden, maar door de ontwikkelingen in Syrië zijn de verhoudingen opnieuw op scherp gezet. Zo kreeg Assad in zijn strijd tegen terreurgroepen als Islamitische Staat en Al-Nusra niet alleen steun van Rusland, maar ook van Iran en de Hezbollah.

De aanwezigheid van Iraanse militaire invloed in Syrië baart niet alleen Israël, maar ook Saoedi-Arabië zorgen. Beide landen vrezen dat Iran teveel macht en invloed krijgt in de regio en dat Iran een permanente militaire aanwezigheid in Syrië zal krijgen.

Rusland kreeg vorig jaar toestemming voor de bouw van een permanente militaire basis in de haven van Tartous. Daarnaast mag ze de komende 49 jaar gebruik blijven maken van de Syrische militaire luchtbasis in Latakia.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »