Israël eist dat Iran zich terugtrekt uit Syrië

Israël eist dat Iran zich terugtrekt uit Syrië

Israël dreigt met een militaire interventie in Syrië als Iran zich niet uit dit gebied terugtrekt. Die waarschuwing gaf de Israëlische premier Netanyahu deze week tijdens een ontmoeting met de Russische president Poetin. Israël vreest een uitbreiding van de invloedssfeer van Iran in de regio en eist dat Poetin druk op Iran zet om zich uit Syrië terug te trekken. Alleen dan is Israël bereid mee te praten over nieuwe vredesonderhandelingen met betrekking tot Syrië.

Eerder zei Netanyahu in een verklaring tegenover Reuters het volgende over de situatie:

"Iran is al behoorlijk op weg om controle te krijgen over Irak en Jemen. Ook is ze al in sterke mate in controle over de situatie in Libanon. We kunnen geen moment vergeten dat Iran dagelijks dreigt Israël uit te roeien. Israël is tegen de voortdurende inmenging van Iran in Syrië. We zullen ons met alle middelen verdedigen tegen deze dreiging."

Iran steunt Syrië

Iran steunt de regering van Assad in de strijd tegen Islamitische Staat, onder meer door de troepen van Hezbollah te steunen. Israël beschouwt deze Sjiitische militanten als een verlengstuk van Iran en vreest dat een overwinning van het Syrische regeringsleger de invloed van Iran bij de Israëlische grens alleen maar zal versterken. Voor Israël is die dreiging nog groter dan de terreurdreiging van Islamitische Staat.

In een verklaring tegenover de Israelische krant Haaretz zei Netanyahu het volgende:

"Het is niet overdreven om te denken dat Islamitische Staat binnen afzienbare tijd haar voet aan de grond in Syrië zal verliezen. Er is een veel beter vooruitzicht om deze burgeroorlog te stoppen en een toekomstige oorlog te voorkom als Iran niet in Syrië is. Ik heb Poetin duidelijk gemaakt dat de aanwezigheid van Iran in Syrië niet zal bijdragen aan de stabiliteit in de regio en dat we een toekomstige oorlog willen voorkomen. Daarom vind ik het belangrijk om daar van tevoren al voor te waarschuwen."

Israël maakt zich in het bijzonder zorgen over aanwezigheid van Iran in de Golanhoogte, een gebied waar Syrië en Israël al langer een conflict over hebben. Toen er in dit gebied geschoten werd en een aantal projectielen op Israëlisch grondgebied terechtkwamen besloot de Israëlische luchtmacht (IAF) in te grijpen.

In april berichtte Reuters dat de Israëlische luchtmacht een opslaglocatie voor wapens van Hezbollah onder vuur had genomen. In een verklaring zei de Israëlische minister van Inlichtingen dat ze dat gedaan hadden om te voorkomen dat Iran geavanceerde wapens zou leveren aan Hezbollah.

Strijd tegen Islamitische Staat

Syrië heeft Rusland gevraagd om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen Islamitische Staat, een operatie waar ook Iran aan meedoet. Zo heeft Iran verschillende raketten afgevuurd op doelen van Islamitische Staat en steunt ze Hezbollah met haar strijd tegen Islamitische Staat in het zuidwesten van Syrië.

Eind vorig jaar sprak de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zijn bewondering uit voor de goede samenwerking tussen Rusland, Iran en Turkije in hun aanpak van de oorlog in Syrië. Met deze hulp heeft de Syrische regering onder leiding van Assad inmiddels weer grote gebieden onder controle gekregen. Dat blijkt ook uit het feit dat sinds het begin van dit jaar al meer dan 600.000 Syriërs weer naar hun eigen huis zijn teruggekeerd.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »