Islamitische landen overwegen goud tegen sancties

Iran, Maleisië, Turkije en Qatar overwegen onderling handel in goud af te rekenen tegen mogelijke economische sancties. Dat zei de Maleisische premier Mahathir Mohamad vandaag tijdens een bijeenkomst van verschillende islamitische landen in Maleisië. Hij wil een door goud gedekte munt als alternatief voor de Amerikaanse dollar in het internationale betalingsverkeer.

Aan het einde van de Kuala Lumpur bijeenkomst sprak Mahathir zijn bewondering uit voor Iran en Qatar, twee landen die ervaring hebben met economische sancties. Ook zei hij dat het belangrijk is voor de islamitische wereld om zelfstandiger te worden, zodat ze zich beter kan weren tegen toekomstige bedreigingen.

“Nu de wereld ziet dat landen eenzijdig beslissingen nemen, zoals het opleggen van sancties, moeten Maleisië en andere landen er altijd van bewust zijn dat er ook sancties tegen ons opgelegd kunnen worden. Ik heb voorgesteld dat we opnieuw naar het idee kijken om onderling te handelen met de gouden dinar of door middel van ruilhandel. We kijken hier serieus naar en hopen een systeem te vinden om dit in werking te stellen.”

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]