Iran wil deelnemen aan Euraziatische vrijhandelszone

Iran wil deelnemen aan Euraziatische vrijhandelszone

Iran zou in mei al lid kunnen worden van de Euraziatische Economische Unie, een vrijhandelszone die een paar jaar geleden door Rusland werd opgericht. Dat maakte Aleksandr Novak, de Russische minister van Energie, onlangs bekend. Met de toetreding tot deze vrijhandelszone krijgt het land toegang tot nieuwe afzetmarkten en wordt het voor andere landen in deze handelsunie makkelijker om zaken te doen met Iran. Novak zei daar in maart een verklaring tegenover Russia Today het volgende over.

"Het besluit om deel te nemen aan een tijdelijke overeenkomst voor een vrijhandelszone tussen Iran en de Euraziatische Economische Unie - wat nu in een vergevorderd stadium is - zal uiteraard de ontwikkeling van bilaterale handel en de uitbreiding van investeringen stimuleren."

Deze week gaf de Russische regering formeel groen licht voor een vrijhandelsovereenkomst tussen Iran en de EEU. De vrijhandelsovereenkomst geldt vooralsnog alleen voor een beperkt aantal goederen, omdat de regelgeving in Iran niet voor alle soorten producten overeenkomt met die in Rusland.

De verwachting is dat Iran dankzij de toetreding tot deze vrijhandelszone in de toekomst gemakkelijker haar olie op de internationale markt kan aanbieden. Daarmee wordt de impact van de Amerikaanse sancties tegen het land verder teruggebracht.

Euraziatische Economische Unie

De Euraziatische Economische Unie (EEU) werd in 2015 gelanceerd door Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië en Kirgizië. Een jaar later kondigde ook Vietnam aan deel te nemen aan deze handelsunie. Net als de Europese Unie kent ook de nieuwe Euraziatische tegenhanger vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen tussen alle deelnemende landen.

Meer dan veertig verschillende landen zouden al belangstelling hebben getoond voor deelname aan deze nieuwe Euraziatische handelsunie, waaronder China, Indonesië, Israël en diverse Latijns-Amerikaanse landen. Ook zijn er al verkennende gesprekken gevoerd met Zuid-Korea, Egypte en India.

De afbeelding bij dit bericht is slechts ter illustratie en is van een eerdere ontmoeting tussen de Russische president Poetin en zijn Iraanse collega Rouhani in maart 2017

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »