Iran stapt over op euro als handelsmunt

Er zijn voor Iran geen enkele barrières om transacties met Europese landen in euro’s af te rekenen, zo verklaarde de Iraanse minister van Economische Zaken Ali Tayebnia. Volgens hem heeft het land nog steeds last van de Amerikaanse sancties, die het betalingsverkeer in Amerikaanse dollars bemoeilijken.

“De beperkingen in dollar-gebaseerde transacties met het buitenland leveren problemen op voor Europese banken die nauwe banden hebben met Amerikaanse monetaire instellingen, maar die tegelijkertijd ook graag met Iraanse banken zaken willen doen”, zo verklaarde de minister tegenover het Iraanse persbureau MEHR.

Olie in euro

De Iraanse minister voegde eraan toe dat de meeste valutatransacties met het buitenland inmiddels al in euro’s worden afgerekend. Begin vorig jaar nam het land al afscheid van de dollar door olie in euro’s af te rekenen en een half jaar later maakte de centrale bank van Iran bekend dat de euro hun belangrijkste handelsmunt was geworden.

De Amerikaanse sancties om Iran te isoleren komen als een boemerang terug, want met de euro is er een alternatieve handelsmunt beschikbaar die niet als politiek wapen wordt gebruikt. Ook Rusland liet weten dat de nieuwe sancties een goede reden zijn om alternatieven te ontwikkelen voor de dollar en het Amerikaanse financiële systeem.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.