Iran stapt over op euro als handelsmunt

Er zijn voor Iran geen enkele barrières om transacties met Europese landen in euro’s af te rekenen, zo verklaarde de Iraanse minister van Economische Zaken Ali Tayebnia. Volgens hem heeft het land nog steeds last van de Amerikaanse sancties, die het betalingsverkeer in Amerikaanse dollars bemoeilijken.

“De beperkingen in dollar-gebaseerde transacties met het buitenland leveren problemen op voor Europese banken die nauwe banden hebben met Amerikaanse monetaire instellingen, maar die tegelijkertijd ook graag met Iraanse banken zaken willen doen”, zo verklaarde de minister tegenover het Iraanse persbureau MEHR.

Olie in euro

De Iraanse minister voegde eraan toe dat de meeste valutatransacties met het buitenland inmiddels al in euro’s worden afgerekend. Begin vorig jaar nam het land al afscheid van de dollar door olie in euro’s af te rekenen en een half jaar later maakte de centrale bank van Iran bekend dat de euro hun belangrijkste handelsmunt was geworden.

De Amerikaanse sancties om Iran te isoleren komen als een boemerang terug, want met de euro is er een alternatieve handelsmunt beschikbaar die niet als politiek wapen wordt gebruikt. Ook Rusland liet weten dat de nieuwe sancties een goede reden zijn om alternatieven te ontwikkelen voor de dollar en het Amerikaanse financiële systeem.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]