Iran en Turkije willen in eigen valuta handelen

Turkije en Iran zullen in de toekomst vaker hun eigen valuta gebruiken in onderlinge transacties, zo maakten de centrale banken van beide landen onlangs bekend. De twee centrale banken willen het voor banken en bedrijven eenvoudiger en goedkoper maken om Iraanse rial te wisselen voor Turkse lira en omgekeerd.

De banken in beide landen krijgen toegang tot internationale betalingsinstrumenten, waarmee het eenvoudiger wordt om valuta om te wisselen. Dat moet ervoor zorgen dat bedrijven in Turkije en Iran minder afhankelijk worden van Amerikaanse dollars en euro’s. Deze afspraken werden gemaakt tijdens het bezoek dat de Turkse president Erdogan afgelopen week heeft gebracht aan zijn Iraanse collega Rouhani.

Handel stimuleren

Ook spraken de heren na afloop van deze bijeenkomst in Teheran hun voornemen uit om de wederzijdse handel te stimuleren. Dat is nu omgerekend $10 miljard aan goederen en diensten per jaar, maar volgens de gouverneur van de Iraanse centrale bank is er potentieel om de handel te laten groeien tot $30 miljard op jaarbasis.

Voorwaarde voor de groei van het onderlinge handelsverkeer is dat een aantal barrières wordt weggenomen. Daarover zei de Iraanse gouverneur van de centrale bank, Valiollah Seif, het volgende:

“Een belangrijke barrière was de beperkingen van het aantal bankkanalen in beide landen. De overeenkomst om in lokale valuta te handelen kan helpen deze barrière weg te nemen.”

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]