Internationale coalitie valt Syrische regeringsleger aan

Het Amerikaanse leger heeft woensdag luchtaanvallen uitgevoerd op het Syrische regeringsleger, waarbij naar schatting honderd strijders om het leven zijn gekomen. Volgens het Amerikaanse leger was er ondersteuning vanuit de lucht nodig, omdat de rebellen die door de Amerikanen gesteund worden onder vuur werden genomen door het Syrische regeringsleger.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger spreekt van een ‘daad van agressie’ van het Syrische regeringsleger, die gericht was op een basis van de zogeheten Syrian Democratic Forces (SDF). Deze strijders worden gesteund door de zogeheten ‘internationale coalitie’ van de Verenigde Staten, waar ook een aantal andere Westerse landen aan deelnemen.

Oorlogsmissie

De Amerikaanse coalitie steunt bepaalde groepering in Syrië, naar eigen zeggen om Islamitische Staat te bestrijden. Voor deze oorlogsmissie heeft het Amerikaanse leger diverse militaire bases in Syrië opgebouwd, waarvoor ze overigens geen toestemming heeft van de Syrische regering of van de Verenigde Naties. De Syrische regering ziet de aanwezigheid van Amerikaanse soldaten op hun grondgebied dan ook als een illegale bezettingsmacht.

Het Amerikaanse leger noemt de luchtaanvallen op Syrische regeringstroepen een daad van zelfverdediging. Een paar weken geleden zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson nog dat het Amerikaanse leger net zo lang in Syrië zal blijven totdat Islamitische Staat verslagen is en Assad vertrokken is. Volgens officiële statistieken zijn er ongeveer 2.000 Amerikaanse militairen betrokken bij deze operatie.

Amerikaanse militaire bases in Syrië (Kaart via Liveuamap)

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]