Infographic: Wereldwijd $63 biljoen aan schulden

Als je alle staatsschulden in de wereld bij elkaar zou optellen, dan kom je uit op een bedrag van omgerekend $63 biljoen. Dat is omgerekend bijna $10.000 aan schulden voor iedere persoon op aarde. Met zo ongelijk als de welvaart in de wereld verdeeld is, zo ongelijk zijn ook de schulden verdeeld. De landen die met afstand de grootste staatsschuld hebben zijn de Verenigde Staten ($20 biljoen) en Japan ($11,8 biljoen). Alleen deze twee landen zijn al goed voor bijna de helft van alle overheidsschuld in de wereld.

De Visual Capitalist maakte een mooie infographic van alle staatsschulden in de wereld. Hoe groter de staatsschuld in dollars, hoe groter het land wordt weergegeven. De percentages geven weer hoe groot de schuld is als percentage van het wereldwijde totaal.

Sinds het loslaten van de koppeling met goud is er geen rem meer op de kredietgroei. Daar komt bij dat centrale banken dollarschulden als onderpand zijn gaan gebruiken voor hun eigen valuta. Daardoor konden de Verenigde Staten decennia lang goedkoop geld lenen van de rest van de wereld.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]