Infographic status Kaspische Zee

Eerder deze maand werd er overeenstemming bereikt over de wettelijke status van de Kaspische Zee. De vijf landen die aan deze zee grenzen – Rusland, Kazachstan, Turkmenistan, Iran en Azerbeidzjan – maakten afspraken over de verdeling van de territoriale wateren en de zeebodem. Zo werd vastgelegd dat alle vijf landen aan de Kaspische Zee pijpleidingen over de zeebodem mogen leggen en dat geen ander land dan deze vijf met militaire schepen in de zee mag varen.

Door deze deal wordt het voor de vijf landen grenzend aan de Kaspische Zee veel makkelijker om de enorme olie- en gasreserves in het gebied aan te boren en via pijpleidingen richting Europa te transporteren. Ook voorkomen de landen op deze manier dat buitenlandse militairen van bijvoorbeeld de NAVO of van het Chinese leger toegang krijgen tot het gebied.

De volgende infographic van de Valdai Discussion Club maakt inzichtelijk wat er allemaal is afgesproken tijdens de bijeenkomst van 12 augustus. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Infographic over afspraken Kaspische Zee (Bron: Valdai Discussion Club)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]