Infographic status Kaspische Zee

Eerder deze maand werd er overeenstemming bereikt over de wettelijke status van de Kaspische Zee. De vijf landen die aan deze zee grenzen – Rusland, Kazachstan, Turkmenistan, Iran en Azerbeidzjan – maakten afspraken over de verdeling van de territoriale wateren en de zeebodem. Zo werd vastgelegd dat alle vijf landen aan de Kaspische Zee pijpleidingen over de zeebodem mogen leggen en dat geen ander land dan deze vijf met militaire schepen in de zee mag varen.

Door deze deal wordt het voor de vijf landen grenzend aan de Kaspische Zee veel makkelijker om de enorme olie- en gasreserves in het gebied aan te boren en via pijpleidingen richting Europa te transporteren. Ook voorkomen de landen op deze manier dat buitenlandse militairen van bijvoorbeeld de NAVO of van het Chinese leger toegang krijgen tot het gebied.

De volgende infographic van de Valdai Discussion Club maakt inzichtelijk wat er allemaal is afgesproken tijdens de bijeenkomst van 12 augustus. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Infographic over afspraken Kaspische Zee (Bron: Valdai Discussion Club)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.