Indonesië ruilt grondstoffen voor Russische gevechtsvliegtuigen

Indonesië wil de handelsrelatie met Rusland aanhalen door koffie, palmolie en andere grondstoffen te ruilen voor elf Russische gevechtsvliegtuigen, zo meldt Bloomberg. Volgens de regering in Jakarta zijn de nieuwe Amerikaanse sancties een uitgelezen kans om de handelsrelaties met Rusland aan te halen.

Volgens de Indonesische minister van Handel, Enggartiasto Lukita, zal deze deal op zeer korte termijn plaatsvinden. De luchtmacht van Indonesië kocht in 2003 ook al een aantal Russische Sukhoi gevechtsvliegtuigen, omdat het land vanwege vermeende mensenrechtenschendingen geen wapens uit de Verenigde Staten mocht importeren. Om dat embargo te omzeilen besloot het land toen zaken te doen met de Russen.

De handel tussen Indonesië en Rusland zit al sinds 2012 in een dalende trend, maar door de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland ziet de grootste economie van Zuidoost-Azië kansen om de handelsrelatie weer aan te halen. Dat wil Indonesië vooral bereiken door middel van deals als deze, waarbij goederen rechtstreeks voor andere goederen verhandeld worden zonder tussenkomst van dollars.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]