India krijgt ontheffing voor sancties tegen Iran

De Verenigde Staten heeft India een ontheffing verleend voor nieuwe sancties tegen Iran, waarmee India toestemming krijgt om olie uit Iran te blijven importeren. Voorwaarde voor deze vrijstelling is dat het land veel minder olie mag afnemen. Haalde India er in het afgelopen jaar nog 22 miljoen ton ruwe olie uit Iran, vanaf nu moet dat worden teruggebracht tot een quotum van 1,25 miljoen ton per maand.

Door de afspraak met de Verenigde Staten mag India op jaarbasis nog maar 15 miljoen ton olie importeren, terwijl het land eerder nog van plan was de import uit Iran verder op te schroeven van 22 naar 30 miljoen ton. Dat betekent dat India meer olie uit andere landen moet zien te halen. Saoedi-Arabië heeft al een toezegging gedaan om meer olie te leveren, maar volgens de Iraanse olieminister Bijan Zanganeh kan het koninkrijk die belofte niet waarmaken.

Sancties tegen Iran

De Economic Times of India schrijft dat de twee landen waarschijnlijk vast zullen houden aan de eerdere afspraak om 55% in euro’s en 45% in Indiase roepies te betalen. Die roepies kan Iran gebruiken om levensmiddelen en andere producten uit India te importeren, terwijl de euro’s op een Indiase bankrekening blijven staan zo lang de Amerikaanse sancties van kracht blijven.

India en Iran moeten nog afspraken maken over de levering en de verzekering van de olie. Door de Amerikaanse sancties hebben verschillende internationale transportbedrijven en verzekeraars zich teruggetrokken van de Iraanse oliemarkt. Op 4 november zal de tweede ronde van Amerikaanse sancties tegen Iran in werking treden, sancties die specifiek gericht zijn op het betalingsverkeer en de oliesector.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]