Ook India kiest Russisch S-400 luchtafweersysteem

Ook India kiest Russisch S-400 luchtafweersysteem

Rusland levert eind volgend jaar de eerste S-400 luchtafweersystemen aan India. Dat meldt het Russische persbureau RIA Novosti. In 2018 sloot India al een deal van $5 miljard voor het Russische luchtafweersysteem, dat tot de meest geavanceerde ter wereld behoort. Het is in staat op grote afstand raketten en gevechtsvliegtuigen te onderscheppen.

Eerder sloot Rusland ook al deals met China en Turkije over levering van S-400 installaties. Tot groot ongenoegen van de Verenigde Staten, die dit als een groot veiligheidsrisico zien. De Amerikaanse regering dreigde zelfs met sancties tegen Turkije, omdat het luchtafweersysteem een gevaar zou kunnen vormen voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Dit maakte echter geen indruk op president Erdogan. Sterker nog, eind vorig jaar onderhandelde hij met Poetin over de levering van Russische gevechtsvliegtuigen.

India gaat voor Russische wapens

Ook India kiest de laatste jaren voornamelijk Russische wapens. Nadat India in 2018 een deal sloot voor vijf S-400 luchtafweersystemen volgde er in 2019 een nieuwe wapendeal. Dit keer voor 33 Russische gevechtsvliegtuigen, waaronder MiG 29's en Sukhoi 30's. In totaal heeft India de afgelopen drie jaar naar schatting voor $15 miljard aan Russische wapens gekocht.

Met de aankoop van Russische gevechtsvliegtuigen en luchtafweersystemen zet India de verhoudingen met de Verenigde Staten op scherp. Net als China en Turkije kan het land Amerikaanse sancties verwachten, conform de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).

Rusland heeft het S-400 systeem de afgelopen jaren onder andere ingezet om het luchtruim boven de Krim en Syrië te bewaken. Ook plaatste Rusland haar luchtafweersysteem eind 2017 bij de Noord-Koreaanse grens om een eventuele raketlancering te kunnen onderscheppen. Kim Jong-Un voerde op dat moment testen uit met intercontinentale raketten.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »