India blijft olie uit Rusland kopen

India blijft olie uit Rusland kopen

India heeft deze week drie miljoen vaten Russische olie gekocht, haar eerste aankoop sinds de Russische inval in Oekraïne op 24 februari. Oliehandelaar Vitol zal deze lading met olie uit de Oeral in mei leveren aan Indian Oil, de grootste raffinaderij van het land. De afgesproken prijs voor deze deal lag $20 tot $25 per vat lager dan Europese Brent of Amerikaanse WTI olie. Deze transactie laat zien dat er nog steeds kopers zijn voor de Russische olie.

India heeft als een van de weinige landen de Russische invasie in Oekraïne niet veroordeeld. Ook onthield het land zich van stemmen tijdens een spoedbijeenkomst van de VN Veiligheidsraad eerder deze maand. India is erg afhankelijk van Russische wapens en wil daarom de relatie niet verstoren. Een paar jaar geleden sloot het land nog een deal van $5,5 miljard met Rusland voor levering van S-400 luchtafweerinstallaties. Het land koopt ongeveer 60% van haar defensiematerieel in Rusland.

Russische olie geen taboe

De Indiase economie is voor 80% van haar oliebehoefte afhankelijk van import. Dat betekent dat het land jaarlijks voor ongeveer $100 miljard aan olie importeert. Daarvan komt het grootste gedeelte uit het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, Afrika en de Verenigde Staten. Het aandeel Russische olie is maar een paar procent op de totale import. Maar in plaats van dit aandeel helemaal af te bouwen kiest het land er juist voor meer olie uit Rusland te importeren. Vorige week sprak de Russische premier Alexander Novak al met de Indiase minister van olie Hardeep Puri over levering van Russische olie.

Door de stijging van de olieprijs zijn de kosten van het levensonderhoud voor de Indiase bevolking flink gestegen. De regering wil nu meer goedkope olie uit Rusland kopen om de totale importkosten te verlagen. Alleen het transport en de verzekering van de Russische olie was nog een obstakel, omdat transporteurs en verzekeraars uit vrees voor sancties deze olie niet meer willen vervoeren. Blijkbaar heeft handelaar Vitol daar inmiddels een oplossing voor gevonden, waardoor ze in mei drie miljoen vaten kan leveren.

India importeert vooral olie uit het Midden-Oosten

Betaling in Indiase roepies?

Door de westerse sancties is het voor Russische banken lastiger geworden om internationaal betalingen te doen en geld te ontvangen. Daarom zoekt India naar alternatieven om betalingen te kunnen doen. Een van de mogelijkheden waar India nu aan werkt is een betaalmechanisme waarbij Russische banken worden uitbetaald in Indiase roepies. Russische banken en bedrijven zouden dan rekeningen kunnen openen bij Indiase banken, waarop ze vervolgens betalingen in roepies kunnen ontvangen. Dit is ook voor India van vitaal belang, omdat het land veel kunstmest uit Rusland importeert.

Door de westerse sancties zijn de meeste valutareserves van Rusland geblokkeerd. Zo heeft de Russische centrale bank geen toegang meer tot reserves die in euro's of dollars genoteerd staan. Om te voorkomen dat deze valuta het land uit stromen heeft de centrale bank beperkingen opgelegd aan de kapitaalstromen. Daarom zoeken bedrijven in Rusland nu mogelijkheden om in andere valuta te betalen, bijvoorbeeld in roebels, Chinese yuan of Indiase roepies. Ook heeft Rusland nog een goudvoorraad om op terug te vallen, maar het land is niet van plan deze voorraad aan te spreken. Integendeel, de centrale bank van Rusland heeft juist aangekondigd weer goud bij te kopen.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »