IMF: 'Cryptomunten vormen bedreiging voor wereldeconomie'

IMF: 'Cryptomunten vormen bedreiging voor wereldeconomie'

De adoptie van cryptomunten als wettig betaalmiddel vormt een risico voor de financiële stabiliteit in de wereld. Dat schrijft het IMF in de nieuwste editie van haar halfjaarlijkse Global Stability Report. De organisatie waarschuwt dat landen die Bitcoin accepteren hun monetaire soevereiniteit opgeven. Daardoor kunnen centrale banken minder goed ingrijpen in tijden van crisis, bijvoorbeeld om de markt van liquiditeit te voorzien.

Met deze waarschuwing richt het IMF zich op El Salvador, het land dat deze zomer als eerste ter wereld Bitcoin accepteerde als wettig betaalmiddel. Toch noemt ze dit land niet expliciet in haar rapport. Ook in verschillende Zuid-Amerikaanse landen gaan er stemmen op om de virtuele munt te accepteren als volwaardig betaalmiddel. Echt concreet is dat nog niet, maar men volgt het experiment van El Salvador daar op de voet.

Cryptoisatie

Het komt vaker voor dat landen een vreemde valuta gaan gebruiken. Zo wordt de Amerikaanse dollar wereldwijd door verschillende landen gebruikt die geen goed functionerende eigen munt hebben. Ook komt het wel eens voor dat mensen in een bepaald land veel in vreemde valuta lenen, bijvoorbeeld vanwege een lagere rente. Wanneer het gebruik van dollars of euro's gemeengoed wordt spreekt men ook wel van dollarisatie en euroisatie.

Het IMF voegt daar nu een nieuwe variant aan toe, namelijk cryptoisatie. Deze term slaat op landen die cryptomunten hebben geaccepteerd als wettig betaalmiddel. El Salvador is daar het eerste voorbeeld van. Om het risico van cryptoisatie te verkleinen zouden landen volgens het IMF een beleid moeten voeren dat de onafhankelijkheid van de centrale bank respecteert. Ook zouden landen hun financiële infrastructuur moeten verbeteren om het gebruik van cryptomunten te ontmoedigen. Digitaal centralebankgeld (CBDC) zou daarin een rol kunnen vervullen, zo lezen we in het rapport.

Stablecoins

Het rapport van het IMF benoemt ook stablecoins als Tether en USD Coin. Deze zouden een bedreiging kunnen vormen voor het wereldwijde financiële systeem. Deze virtuele munten, die gedekt zijn door dollars en daardoor een stabiele koers kennen, hebben nu al een omvang van $120 miljard. Volgens het IMF zouden dit soort virtuele munten door hun omvang op dezelfde manier gereguleerd moeten worden als geldmarktfondsen. De organisatie waarschuwt dat een paniekverkoop in dit soort cryptomunten een zeer ontwrichtend effect kan hebben.

Of de kritieken van het IMF terecht zijn, dat zal de tijd moeten uitwijzen. Deze waarschuwingen komen echter niet onverwacht. Het IMF is namelijk onderdeel van de huidige monetaire ordening op basis van de Amerikaanse dollar. Wanneer cryptomunten een bruikbaar alternatief worden voor de dollar kan dat grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van het dollarsysteem en de macht van overheden en centrale banken.

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »