IMF: “Amerikaanse dollar is overgewaardeerd”

De dollar is 10 tot 20 procent overgewaardeerd ten opzichte van de fundamenten van de Amerikaanse economie, zo concludeert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een nieuw rapportĀ dat vrijdag naar buiten werd gebracht.Ā DeĀ euro, de Japanse yen en de Chinese yuanĀ zijn volgens dezelfde beoordelingscriteria op dit moment wel correct gewaardeerd.

Vorig jaar steeg de Amerikaanse dollar nog ten opzichte van alle andere belangrijke valuta,Ā gedreven door positieve groeiverwachtingen enĀ de verwachting van beleggers dat de Federal Reserve een strakker monetair beleid zou gaan voeren dan de andere grote centrale banken. Maar sinds het begin van dit jaar is de dollarindex al meer dan 8%Ā gedaald, omdat de economische groeiĀ in de Verenigde Staten toch tegen lijkt te vallen en andere centrale banken ook begonnen zijn met de afbouw van het stimulerende monetaire beleid.

In welke landen is de munt ondergewaardeerd (blauw) of overgewaardeerd (rood)?Ā Ā (Bron: IMF)

Hervormingen

Volgens het IMFĀ moetĀ de Amerikaanse regering meer doen omĀ het tekort op de handelsbalans te verkleinen, bijvoorbeeld door het begrotingstekort van de overheid terug te brengen en structurele hervormingen door te voeren die de economische productiviteit ten goede komen. Worden deze problemen niet aangepakt, dan neemt volgens het IMF de kans op een meer protectionistisch beleid toe.

Uit het onderzoek van het IMF blijkt dat de waardering van de euro, de Chinese yuan en de Japanse yen op dit moment vrij goed overeenkomen met de economische fundamenten en de handelsbalans, maar dat de euro op dit moment nog steeds 10 tot 20 procent te goedkoop is voor Duitsland. Mede daardoorĀ heeft het land al jaren een groot handelsoverschot en een lage werkloosheid, terwijl de situatie in de zuidelijke Eurolanden vaak precies andersom is.

Brexit

De waardering van het Britse pond is volgens het IMF op dit moment lastiger in te schatten, omdat er nog steeds veel onduidelijkheid is over de gevolgen van de Brexit op de handelsrelaties met andere Europese landen. Uitgaande van het meest ongunstige scenario is deze munt momenteel 15% overgewaardeerd ten opzichte van de andere belangrijke valuta.

Ontwikkeling wereldwijdeĀ betalingsbalans en wisselkoers (Bron: IMF)

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiƫle crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]