Ierland koopt voor het eerst sinds 2009 goud bij

Ierland heeft voor het eerst sinds 2009 weer goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank kocht in september en oktober in totaal twee ton goud bij en breidde haar goudvoorraad daarmee uit tot 258.000 troy ounce. Dat is omgerekend ongeveer 8 ton goud, goed voor een marktwaarde van €383 miljoen. Met deze aankoop stijgt het aandeel goud in de totale reserves van het land naar 3,5%, wat nog steeds relatief laag is in vergelijking met andere landen in de Europese muntunie.

De centrale bank wilde geen toelichting geven op haar besluit om goud te kopen, maar het past wel in een bredere trend. De laatste jaren voegden verschillende Europese landen goud aan hun reserves toe, denk bijvoorbeeld aan Polen, Hongarije en Servië. Centrale banken kopen goud als vorm van diversificatie, omdat het geen tegenpartijrisico kent. Ook biedt een goudvoorraad solide onderpand om een nieuw financieel systeem mee op te bouwen. De gouverneur van de Ierse centrale bank, Gabriel Makhlouf, waarschuwde vorige week dat beleidsmakers niet te gemakzuchtig moeten denken over inflatie.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]