Hypotheekrente voor 20 jaar in Denemarken op 0%

Wie een huis wil kopen in Denemarken hoeft geen rente meer te betalen op de hypotheek. Zelfs voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar rekenen sommige banken al 0% rente. Nordea Bank is de eerste Deense bank die de rente voor deze looptijd naar nul verlaagde, maar andere banken zullen naar verwachting snel volgen.

De centrale bank van Denemarken was in 2012 de eerste die een negatieve rente doorvoerde. Ze deed dat toen om de koppeling tussen de Deense kroon en de euro te verdedigen. Sindsdien is negatieve rente in een groot deel van de Westerse wereld de norm geworden. Niet alleen op spaartegoeden, maar in het geval van Denemarken ook op hypotheken. Voor kortere rentevaste periodes was de rente al veel langer negatief, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Deense hypotheekrente voor kortere rentevaste periode is al langer negatief (Bron: Finance Denmark)

Negatieve hypotheekrente

Een negatieve hypotheekrente betekent dat je maandelijks rente ontvangt over je hypotheekschuld. Een vrij uitzonderlijke situatie, die voor een deel te verklaren is door de afwijkende structuur van de hypotheekmarkt in Denemarken. Anders dan in Nederland verkopen de banken in Denemarken de lening direct na het afsluiten door aan andere financiële instellingen of beleggingsfondsen. Die gebruiken de hypotheken als relatief veilig onderpand voor financiële transacties.

Door een schaarste aan veilig onderpand staat niet alleen de rente op staatsobligaties onder druk, maar ook de rente op tal van andere obligaties met een relatief laag risicoprofiel. Ook Deense hypotheekleningen vallen in een lage risicocategorie en zijn dus zeer gewild bij beleggingsfondsen en hedgefondsen. Op Geotrendlines Insider heeft Sander Boon daar al diverse analyses over geschreven.

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]