Huizenprijzen naar recordhoogte, ook ten opzichte van inkomens

Huizenprijzen naar recordhoogte, ook ten opzichte van inkomens

De huizenprijzen in Nederland blijven maar stijgen. In mei stegen de prijzen op jaarbasis zelfs met 12,9%, de grootste prijsstijging sinds april 2001. Een tekort aan woningen en de extreem lage hypotheekrente drijven de huizenprijzen verder op. De almaar verdere verruiming van de leennormen en de toestroom van beleggers op de woningmarkt gooien nog wat extra olie op het vuur. Het resultaat: woningen zijn nog nooit eerder zo duur geweest ten opzichte van het gemiddelde inkomen als nu.

In absolute termen staan de huizenprijzen al enige tijd op recordhoogte, maar ook in relatieve zin beginnen woningen nu echt duur te worden. Kostte een gemiddelde bestaande woningen begin jaren zeventig ongeveer vier keer een modaal jaarinkomen, nu is dat al bijna tien keer het modale inkomen. Door de lage rente zijn de effectieve woonlasten veel minder snel gestegen, maar feit is dat huizenprijzen de laatste jaren veel harder zijn gestegen dan de inkomens.

Huizenprijzen versus inkomen

De grote stijging van de huizenprijzen begon in de jaren negentig, toen het mogelijk werd gemaakt om geld te lenen op basis van twee inkomens. Ook daalde de rente in de jaren negentig fors, van ongeveer tien naar vijf procent. Door deze combinatie van factoren gingen de huizenprijzen bijna in een rechte lijn omhoog, tot vlak voor de kredietcrisis van 2008. De huizenprijzen piekten op dat moment op ongeveer €280.000. Dat was omgerekend ruim negen keer de hoogte van het modale inkomen van dat moment.

Daarna volgden zeven magere jaren, waarin een groot aanbod van woningen en vraaguitval de huizenprijzen liet zakken. De laatste jaren schieten de huizenprijzen echter weer omhoog, omdat er door achterstand in de bouw een schaarste aan nieuwe woningen is ontstaan. De hypotheekrente daalde nog verder, waardoor kopers op basis van hetzelfde inkomen steeds meer konden lenen. Huizen werden daardoor niet betaalbaar, integendeel. De betaalbaarheid van woningen is de laatste jaren juist drastisch verslechterd, zoals onderstaande grafieken laten zien.

Ontwikkeling huizenprijzen versus inkomens

Een gemiddelde woning kost tegenwoordig meer dan tien keer het modale inkomen

Lees meer op Geotrendlines Insider:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »