Hoeveel impact hebben de sancties op Iran?

Nieuwe sancties tegen Iran zullen de transitie naar een multipolaire wereld alleen maar versnellen. Dat zegt Michael Maloof, voormalig veiligheidsadviseur van het Pentagon in een verklaring tegenover Russia Today. Hij verwacht dat Iran door deze sancties niet geïsoleerd zal worden, maar juist bondgenoten zal vinden in China, Rusland en andere landen. Veel landen steunen de Amerikaanse sancties niet, omdat ze de handel met het land willen voortzetten.

Vlak voor de introductie van de nieuwe sancties maakte de Amerikaanse regering bekend dat acht landen een vrijstelling krijgen. Deze landen mogen onder bepaalde voorwaarden olie blijven importeren uit het land. Volgens journalist Hadeel Oueis laat deze wijziging zien dat de regering in Washington zich zorgen maakt over de negatieve impact van de sancties op haar bondgenoten.

Sancties tegen Iran

Door het afzwakken van de sancties zal het voor de Amerikaanse regering moeilijker worden om Iran volledig te isoleren. Zo lang de belangrijkste afnemers olie uit Iran mogen importeren zal de impact op de totale export beperkt blijven. De landen die een vrijstelling hebben gekregen zijn China, India, Zuid-Korea, Taiwan, Japan, Italië, Griekenland en Turkije.

China, Rusland en de Europese Unie hebben de Amerikaanse sancties veroordeeld en willen zaken blijven doen met het land. Ook bouwen ze aan een alternatief betaalsysteem om de sancties tegen het banksysteem te omzeilen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]