Hoe zit het nou met de krapte in de zilvermarkt?

Hoe zit het nou met de krapte in de zilvermarkt?

De vraag naar zilver is ruim twee maanden na de silversqueeze nog altijd aanzienlijk. Ook zijn de premies op munten opgelopen. Tegelijkertijd lezen we dat de zilvervoorraden in Londen op recordhoogte staan. Hoe zit het dan met de krapte in de zilvermarkt?

Begin februari ontstond er een run op zilver, toen veel particuliere beleggers via internetplatforms als Reddit besloten op grote schaal edelmetaal op te kopen. Het doel van deze actie was het creëren van een short squeeze, waardoor de zilverprijs omhoog zou schieten. Binnen de kortste keren waren alle direct beschikbare voorraden munten en baren bij goudhandelaren en leveranciers volledig uitverkocht. De zilverprijs tikte een niveau van $30 per troy ounce aan, maar steeg niet verder.

Run op zilveren munten

Door de silversqueeze waren beleggingsmunten en kleine zilverbaren niet aan te slepen. Munthuizen, leveranciers en goudhandelaren waren niet voorbereid op zo'n spectaculaire toename van de vraag. Het duurde dan ook even voordat munthuizen hun productie hadden opgeschaald en leveranciers weer nieuwe voorraden binnen kregen.

Van een structureel tekort aan zilver was echter geen sprake, want de munthuizen konden hun productie opschroeven om aan de vraag te voldoen. Ook bij Goudstandaard lopen de zilveren beleggingsmunten er snel uit, maar het is nog steeds mogelijk deze in grote aantallen bij te bestellen. Door de enorme vraag zijn de premies op beleggingsmunten nog wel wat hoger dan normaal.

Zilvervoorraden naar recordhoogte

Kijken we echter naar de markt voor grote 1.000 troy ounce zilverbaren, dan zien we nog geen teken van een acute schaarste in de zilvermarkt. Door de coronacrisis en de silversqueeze kochten veel beleggers naast beleggingsmunten ook veel zilver via ETF's. Dat zijn beleggingsfondsen die een fysieke zilvervoorraad aanhouden.

Volgens cijfers van de LBMA stegen deze voorraden door de silversqueeze naar recordhoogte. Deze fondsen kopen zilverbaren van 1.000 troy ounce, die in grote aantallen liggen opgeslagen in plaatsen als Londen, New York, Zurich en Singapore. Dit is het standaardformaat waarin de grote spelers in de markt zilver verhandelen. Ook zilver-ETF's gebruiken deze grote baren om hun fysieke voorraad in aan te houden. Dat verklaart waarom de zilvervoorraad in Londen nu op recordhoogte staat.

Premies op zilverbaren

Kijken we naar de premies op 1.000 troy ounce zilverbaren, dan zien we nog steeds geen aanwijzingen van een short squeeze in de markt. Edelmetaalanalist Jeffrey Christian van de CPM Group legt in deze video uit dat de premie door de coronacrisis en silversqueeze wel wat is opgelopen, maar nog niet op een schrikbarend hoog niveau staat.

Is de premie voor 1.000 troy ounce zilverbaren normaal gesproken ongeveer 20 cent per troy ounce, door de coronacrisis verdubbelde dat naar 40 cent per troy ounce. In februari liep de premie verder op tot 60 cent, maar zakte daarna ook weer wat. Uitgedrukt als percentage van de zilverprijs is de premie op deze zilverbaren momenteel echter lager dan vorig jaar.

https://www.youtube.com/watch?v=O7xMB0DEw6k

Premies op 1.000 troy ounce zilverbaren (Bron: CPM Group)

Geen tekort aan fysiek zilver

Als de vraag naar zilver zo groot blijft als nu kan de krapte in de markt op termijn toenemen. De hogere premies op beleggingsmunten laten zien dat er nog steeds veel vraag is naar zilver. De premies op de grote 1.000 troy ounce baren vertellen ons echter dat er nog geen sprake is van acute schaarste in de zilvermarkt als geheel. We blijven deze ontwikkelingen op de voet volgen.

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »