Hoe betrouwbaar is het nieuws?

Er is vandaag de dag veel kritiek op de berichtgeving in de zogeheten ‘mainstream media’, de gevestigde namen in de wereld van kranten, radio en televisie. Dankzij het internet en burgerjournalistiek via social media wordt steeds duidelijker dat er ook een andere kant is van het journaal en dat de waarheid soms (of vaak) heel anders is dan wat de kranten en het journaal ons doen geloven.

Kenmerkend voor deze trend is dat er de laatste tijd veel meer boeken over dit onderwerp verschijnen. Zo bracht uitgeverij De Blauwe Tijger een Nederlandse vertaling uit van het boek ‘Gekochte Journalisten‘ van Udo Ulfkotte en kwam Arnold Karskens met een boek van gelijke strekking, getiteld ‘Journalist te Koop‘. Ook Janneke Monshouwer, die ruim dertig bij de publieke omroep werkte, deed letterlijk een boekje open met de publicatie van Ander Nieuws.

In deze video van Studium Generale bespreken Janneke Monshouwer en emeritus hoogleraar Internationale Communicatie Cees Hamelink aan de hand van een aantal videofragmenten hoe de media nieuwsfeiten brengen en ook wat ze niet vertellen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.