Het belang van historische kennis en onafhankelijke informatie

Het belang van historische kennis en onafhankelijke informatie

De uitbraak van het coronavirus heeft de grootste economische crisis sinds de jaren dertig veroorzaakt. Volgens schattingen van het IMF krimpt de wereldeconomie dit jaar zelfs met 3%, waarbij ontwikkelde economieën het hardst worden geraakt. De crisis raakt niet alleen de financiële markten, maar ook bedrijven en consumenten.

Veel beleggers werden niet alleen verrast door beursdaling zelf, omdat de aandelenmarkten vlak daarvoor nog records verbraken, maar ook door de snelheid en omvang van de daling. Toch waren er genoeg waarschuwingssignalen dat er verandering in de lucht zat. Zo hebben we u vorig jaar uitgebreid op de hoogte gehouden van zorgwekkende ontwikkelingen op de repomarkt. De stress in het financiële systeem nam vorig jaar al toe en dwong centrale banken toen om hun koers te wijzigen.

Ondertussen bleven aandelenkoersen stijgen, terwijl de verwachtingen voor zowel de bedrijfswinsten als de groei van de wereldeconomie verslechterden. Ook keken we met verbazing naar de massale inkoop van eigen aandelen door de grote beursgenoteerde bedrijven. Door de lage rente zogen bedrijven zich vol met schulden, waardoor de kwaliteit van hun balansen verslechterde.

Coronavirus breekt uit

De uitbraak van het coronavirus kwam voor iedereen als een verrassing, ook voor ons. Maar door onze fundamentele analyse van de vele kwetsbaarheden van onze economie zagen we al snel dat het coronavirus de potentie had om een enorme crisis te veroorzaken. Eric Mecking waarschuwde op 23 oktober in De Telegraaf al voor een omslagpunt, omdat hij als historicus parallellen zag met de periode voorafgaand aan de grote beurscrash van 1929.

Toen begin dit jaar het coronavirus uitbrak waren beleggers in eerste instantie nog niet ongerust. Men dacht dat het probleem beperkt zou blijven tot China. De aandelenkoersen zakte eind januari terug, maar in februari gingen ze weer net zo hard omhoog. Terwijl China met man en macht probeerde het virus te bestrijden braken de beurzen op Wall Street nieuwe records. Het schip begon te zinken, maar de muziek speelde gewoon door.

De S&P 500 behaalde in februari een all-time high van 3.380 punten, terwijl de AEX-index met 627 punten het hoogste niveau in 18 jaar bereikte. Het was rond die tijd dat Mecking in een interview bij Blue Tiger Studio waarschuwde voor de grootste recessie ooit. Hij wees toen al op de kwetsbaarheid van bedrijven en huishoudens met hoge schulden.

Het belang van goede informatie

Juist in deze tijd is het belangrijk om goede bronnen te raadplegen. Met onafhankelijke marktinformatie en diepgaande analyses helpen wij u een voorsprong op te bouwen en uw vermogen beter te beschermen. Hieronder ziet u dat Eric in de aanloop naar deze crisis al verschillende keren heeft gewezen op de kwetsbaarheden van onze economie en de impact van het coronavirus.

23 oktober 2019: Interview in De Telegraaf

Op 23 oktober waarschuwde Mecking al dat de volgende grote crisis voor de deur stond. Hij zag parallellen met de situatie in aanloop naar de beurskrach van 1929, zoals de enorme speculatie met geleend geld. Niet alleen op de aandelenmarkt, maar ook op de huizenmarkt. Die bubbel zal vroeg of laat leeglopen.

Bron: 'Nieuw 1929 rammelt alweer aan de deur'

7 februari 2020: Eerste waarschuwing trendomslag op 18/19 januari

Eric waarschuwde dat er een uiterst belangrijk omslagpunt was in het Economic Confidence Model van Armstrong op 18/19 januari 2020. Tijdens die omslag zag hij de uitbraak van het coronavirus en de top in de aandelengrafieken van de FIX, een fonds van de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven in China en in de GDOW, de 150 grootste beursgenoteerde bedrijven in de wereld. Deze omslag betekende volgens hem het begin van een nieuwe neerwaartse trend.

BronBelangrijk omslagpunt in beroemde Economic Confidence Model van Martin Armstrong (Deel 1)

https://geotrendlines.com/nl/analyses/belangrijk-omslagpunt-in-beroemd-economic-confidence-model-van-martin-armstrong/

24 februari 2020: Veroorzaakt coronavirus de grootste recessie ooit?

Het coronavirus is niet alleen een groot risico voor de gezondheid, maar ook voor de wereldeconomie. Dat zegt historicus en financieel-economisch analist Eric Mecking van Geotrendlines in een gesprek bij Blue Tiger Studio. Hij merkt op dat bedrijven vandaag de dag veel meer schulden hebben, waardoor ze in de problemen komen als inkomsten wegvallen. Mecking verwijst in het gesprek ook naar het omslagpunt, dat wil zeggen het begin van een nieuwe trend, in het Economic Confidence Model van Martin Armstrong.

BronVeroorzaakt coronavirus de grootste recessie ooit?

3 maart 2020: Tweede waarschuwing trendomslag op 18/19 januari

Volgens Eric gingen behalve de FIX, een fonds van de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven in China en de GDOW, de 150 grootste beursgenoteerde bedrijven in de wereld, ook de volgende aandelenkoersen neerwaarts tijdens het omslagpunt, dat wil zeggen het begin van een nieuwe trend, in het Economic Confidence Model van Martin Armstrong.

  • Nikkei: Japanse aandelenindex
  • EEM: Index van de Aziatische opkomende markten
  • TSM: Taiwanse Semiconductor Manufacturing Company

BronBelangrijk omslagpunt in beroemde Economic Confidence Model van Martin Armstrong (Deel 2)

10 maart 2020: Minsky moment nadert, stabiliteit schept instabiliteit

Dit artikel verscheen begin maart in Epoque Magazine, maar de tekst van het artikel had Eric al op 10 januari 2020 ingeleverd. Dus ver voor de eerste berichten over de coronavirus-uitbraak in China. Lees hieronder de inleiding van het artikel.

BronMinsky moment nadert, stabiliteit schept instabiliteit

https://geotrendlines.com/nl/analyses/eric-mecking-minsky-moment-nadert-stabiliteit-schept-instabiliteit/

28 maart 2020: In De Telegraaf

Dit interview werd afgenomen naar aanleiding van de coronacrisis en omdat Eric kort daarvoor zijn nieuwe e-book had gepubliceerd met de titel: PANDEMIE, van Spaanse griepvirus tot Coronavirus. In dit interview waarschuwt hij voor een tweede golf van het virus, die mogelijk nog veel gevaarlijker is.

Bron: 'Angst voor een tweede virusgolf'

6 april 2020: In De Telegraaf

Dit interview toont aan dat bijna alle beursexperts zich hebben laten verrassen door de coronacrisis, omdat zij deze niet zagen aankomen en zij niet onafhankelijk kunnen en durven te denken. En dat is juist de kracht van Eric. Hij zag de crisis wel aankomen en bovendien is hij geheel onafhankelijk, waardoor hij zijn mening ten allen tijde kan en durft te geven, op dit eveneens geheel onafhankelijke Geotrendlines-platform.

Bron: Waarom coronacrash beursexperts verraste

Voorsprong door kennis en onafhankelijkheid

Geotrendlines heeft de expertise in huis om financieel-economische trends te herkennen en te beschrijven, nog voordat deze trends de mainstream bereiken. We doen dat vanuit een onafhankelijke positie, waardoor we onpartijdig over alle onderwerpen kunnen schrijven.

We laten u graag kennismaken met onze Insider artikelen en introduceren daarom een nieuwe abonnementsvorm: de weekpas. Met deze weekpas kunt u eenmalig voor een bedrag van €10 een week lang al onze Insider artikelen lezen.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »