Helft Europese mkb vreest binnen een jaar faillissement

Helft Europese mkb vreest binnen een jaar faillissement

Meer dan de helft van het Europese midden- en kleinbedrijf verwacht binnen een jaar faillissement aan te vragen als de omzet niet verbetert. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van McKinsey onder ruim 2.200 bedrijven in vijf Europese landen. Zelfs met overheidssteun kunnen veel bedrijven de huidige situatie niet volhouden, zo blijkt uit de studie.

Van alle ondervraagde bedrijven gaf 70% aan dat hun omzet door de coronapandemie is gedaald. In één op de vijf gevallen zou dat zelfs kunnen leiden tot ontslagen of het niet kunnen terugbetalen van leningen. Voor ruim een kwart van de bedrijven betekent het dat ze nieuwe investeringen zullen uitstellen.

Lockdowns

McKinsey bestudeerde de situatie in Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarvan bleek de economische schade het grootst in de landen met de strengste lockdown maatregelen, namelijk Spanje en Italië. In deze landen zag respectievelijk 33% en 30% de omzet flink dalen, vergeleken met 23% in Duitsland.

Slechts weinig mkb bedrijven verwachten op korte termijn een verbetering van hun situatie, gezien de slechte economische omstandigheden. Maar liefst 80% van de ondervraagde bedrijven bestempelde de economie als zwak tot zeer zwak, al zijn de verschillen per land significant. Zo noemt 39% van de bedrijven in Duitsland de economie nog steeds als sterk tot zeer sterk. Ter vergelijking, in Italië lag dat aandeel op slechts 10%.

Bedrijven in problemen

De coronacrisis heeft een grote impact op het midden- en kleinbedrijf. Zo maakt 30% van het Spaanse mkb zich zorgen over het terugbetalen van leningen en vreest 38% dat ze hun personeel niet kunnen blijven betalen. Dat laatste was bij slechts 16% van de Duitse en Franse bedrijven het geval. Opvallend is dat ook het Verenigd Koninkrijk vrij slecht scoort. Daar is vooral het behouden van personeel en de aanvoerketen een uitdaging.

De economische effecten van de maatregelen tegen het coronavirus kunnen langdurig aanhouden. Zo verwacht 30% van de bedrijven hun investeringsplannen voor groei uit te stellen. Dat is vooral het geval in landen als Spanje (37%) en het Verenigd Koninkrijk (30%) en in sectoren als de horeca (39%) en recreatie en entertainment (38%). Bedrijven in de landbouwsector, de bouw en de gezondheidszorg worden minder hard geraakt. Daar verwacht minder dan 20% investeringen uit te moeten stellen.

Overheidssteun

In augustus had 20% van alle ondervraagde bedrijven al een vorm van overheidssteun aangevraagd, zoals inkomensondersteuning of uitstel voor belastingen. Nog eens 30% gaf aan van plan te zijn steun aan te vragen. Dat zou betekenen dat de helft van alle bedrijven uiteindelijk een vorm van overheidssteun ontvangt. Ook hier scoort Spanje het hoogst, gevolgd door Italië en Frankrijk.

Ondanks de steunmaatregelen die verschillende landen hebben aangekondigd zijn veel bedrijven nog niet gerust op een goede afloop. Als de omzet op het niveau van augustus blijft, dan verwacht 55% van het mkb binnen een jaar haar deuren te moeten sluiten. Als de omzet met nog eens 10 tot 30 procent daalt, dan geldt dat zelfs voor 77% van de ondervraagde bedrijven.

In een gunstig scenario waarin de omzet juist met 10 tot 30 procent stijgt verwacht nog altijd 39% van alle ondervraagde bedrijven binnen een jaar te moeten sluiten. Dat belooft niet veel goeds voor de economie, maar ook niet voor de bankensector. Banken moeten rekening houden met een sterke toename van het aantal slechte leningen in hun portefeuille als gevolg van de coronacris.

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »