Helft Amerikanen heeft geen financiële buffer

Bijna de helft van alle Amerikanen houdt aan het einde van de maand niets over, omdat hun uitgaven groter zijn dan hun inkomen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het het Center for Financial Services Innovation (CFSI), een onderzoeksbureau dat de financiële situatie van de Amerikaanse bevolking peilt.

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de Amerikaanse huishoudens geen financiële buffer heeft om tegenslagen op te vangen. “Veel Amerikanen leven financieel op de rand van de afgrond”, zo concludeert Jennifer Tescher van het CFSI. En dat is een groot maatschappelijk probleem, omdat financiële stress ook invloed heeft op de gezondheid. “We kunnen de gezondheidsproblemen van deze mensen niet oplossen zolang hun financiele gezondheid niet op orde is”, zo voegde Tescher eraan toe.

Structurele problemen

In veel gevallen hebben Amerikaanse huishoudens nog wel enige ruimte om te bezuinigen op de uitgaven, maar de resultaten van dit onderzoek laten volgens Tescher zien dat er sprake is van een structureel probleem in de Amerikaanse samenleving.

Uit het onderzoek blijkt dat Amerikanen schrikbarend veel geld kwijt zijn voor wonen en voor de reiskosten die nodig zijn om op het werk te komen. Deze kosten gaan voortdurend omhoog, terwijl het inkomen meestal gelijk blijft. Daardoor blijft er steeds minder vrij besteedbaar inkomen over voor andere uitgaven.

Een ander probleem dat Tescher ziet is de onregelmatigheid van het inkomen. Bijna 40% van de groep Amerikanen die tenminste evenveel uitgeeft als er binnenkomt zegt een inkomen te hebben dat maandelijks of zelfs wekelijks schommelt. Ook in de Verenigde Staten is er officieel sprake van een dalende werkloosheid, waarbij steeds meer voltijdsbanen worden vervangen door deeltijdbanen en flexibele contracten.

Inkomens van huishoudens stijgen nauwelijks (Bron: dshort.com)

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]