Duitsland waarschuwt Verenigde Staten voor conflict met Iran

Duitsland waarschuwt Verenigde Staten voor conflict met Iran

De Verenigde Staten riskeren een militair conflict met Iran, zo waarschuwt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. In een parlementair debat over deze kwestie zei hij dat het risico op een escalatie als gevolg van een ongelijk kan toenemen.

"Een campagne die de druk op Iran maximaliseert verhoogt het risico van een vergissing. De recente ontwikkelingen in de regio, zoals de sabotage van olietankers en pijpleidingen, laten zien dat het risico concreet en zichtbaar is. We moeten alles doen om een militaire escalatie te voorkomen."

De minister herhaalde dat de EU achter de internationale deal met Iran blijft staan, maar dat Iran zich wel aan de afspraken dient te houden. Dat houdt in dat het land haar nucleaire programma niet mag uitbreiden. Zo lang Iran zich aan deze afspraken houdt zijn Duitsland en de EU bereid de economische banden met het land in stand te houden.

Betaalsysteem voor Iran

Begin dit jaar lanceerden verschillende Europese landen een nieuw betaalsysteem genaamd INSTEX. Dit is een constructie waarmee Iran goederen uit Europa kan blijven importeren en vice versa. Dit systeem is echter niet opengesteld voor olie- en gasgerelateerde transacties, waarmee het vooral een symbolische functie vervult.

Met dit betaalsysteem hebben Europese landen een alternatieve route achter de hand om zaken te kunnen doen met Iran, maar het volle potentieel zal pas benut worden als ook olie en gas via deze weg afgerekend kunnen worden. De Europese landen durven die stap nog niet te zetten, waarschijnlijk uit vrees voor represailles van de Verenigde Staten.

Escalatie

In 2015 ondertekenden de Verenigde Staten, Iran, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland het zogeheten 'Joint Comprehensive Plan of Action' (JCPOA). Hierin werd besloten de sancties tegen Iran te verlichten, op voorwaarde dat het land haar nucleaire programma niet voor militaire doeleinden zal gebruiken.

Iran heeft zich aan deze afspraken gehouden en heeft ook controleurs toegelaten in haar nucleaire faciliteiten. Desondanks besloot de Amerikaanse regering onder leiding van Trump de internationale afspraken met Iran te verbreken. Daarna volgden nieuwe sancties en een escalatie van het conflict.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »