Duitsland waarschuwt Verenigde Staten voor conflict met Iran

De Verenigde Staten riskeren een militair conflict met Iran, zo waarschuwt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. In een parlementair debat over deze kwestie zei hij dat het risico op een escalatie als gevolg van een ongelijk kan toenemen.

“Een campagne die de druk op Iran maximaliseert verhoogt het risico van een vergissing. De recente ontwikkelingen in de regio, zoals de sabotage van olietankers en pijpleidingen, laten zien dat het risico concreet en zichtbaar is. We moeten alles doen om een militaire escalatie te voorkomen.”

De minister herhaalde dat de EU achter de internationale deal met Iran blijft staan, maar dat Iran zich wel aan de afspraken dient te houden. Dat houdt in dat het land haar nucleaire programma niet mag uitbreiden. Zo lang Iran zich aan deze afspraken houdt zijn Duitsland en de EU bereid de economische banden met het land in stand te houden.

Betaalsysteem voor Iran

Begin dit jaar lanceerden verschillende Europese landen een nieuw betaalsysteem genaamd INSTEX. Dit is een constructie waarmee Iran goederen uit Europa kan blijven importeren en vice versa. Dit systeem is echter niet opengesteld voor olie- en gasgerelateerde transacties, waarmee het vooral een symbolische functie vervult.

Met dit betaalsysteem hebben Europese landen een alternatieve route achter de hand om zaken te kunnen doen met Iran, maar het volle potentieel zal pas benut worden als ook olie en gas via deze weg afgerekend kunnen worden. De Europese landen durven die stap nog niet te zetten, waarschijnlijk uit vrees voor represailles van de Verenigde Staten.

Escalatie

In 2015 ondertekenden de Verenigde Staten, Iran, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland het zogeheten ‘Joint Comprehensive Plan of Action’ (JCPOA). Hierin werd besloten de sancties tegen Iran te verlichten, op voorwaarde dat het land haar nucleaire programma niet voor militaire doeleinden zal gebruiken.

Iran heeft zich aan deze afspraken gehouden en heeft ook controleurs toegelaten in haar nucleaire faciliteiten. Desondanks besloot de Amerikaanse regering onder leiding van Trump de internationale afspraken met Iran te verbreken. Daarna volgden nieuwe sancties en een escalatie van het conflict.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Lees ook:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.