Handel tussen EU en Rusland met 23% gestegen

De handel tussen de EU en Rusland is ondanks de economische sancties weer verder toegenomen, zo blijkt uit cijfers van de Russische douane. Tussen januari en april dit jaar werd er voor in totaal $77,2 miljard aan goederen en diensten verhandeld tussen deze economische blokken, een stijging van 32,3% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

De export van Rusland richting de EU-landen steeg met 38,1% naar $53,8 miljard, terwijl de stroom van goederen in de omgekeerde richting met 20,7% groeide naar een totaal van $23,4 miljard. De Europese Unie is met afstand de belangrijkste handelspartner van Rusland (45% van de export), terwijl Rusland voor de Europese Unie de vierde grootste afzetmarkt is.

Sancties

De handel tussen Rusland en de EU is dit jaar weliswaar wat toegenomen, maar is nog steeds niet terug op het oude niveau van vijf jaar geleden. In 2014 besloot de EU sancties op te leggen aan Rusland, waarop Rusland reageerde met sancties op landbouwproducten uit de Europese Unie. Daardoor verloren veel Europese bedrijven toegang tot de Russische afzetmarkt, met grote economische schade tot gevolg.

Werd er in 2012 nog voor in totaal $378 miljard aan goederen en diensten verhandeld tussen de EU-landen en Rusland, in 2016 was dat teruggelopen tot slechts $213 miljard. Door het verlengen van de sancties wordt het voor Europese bedrijven in de landbouw en tuinbouw steeds lucratiever om zich in Rusland te vestigen.

Deze bijdrage is afkomstig van Marketupdate

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]